Gevinst ved at modernisere affaldsforbrændingen

DEBAT: Der er store gevinster at hente ved at markedsgøre affaldsforbrændingssektoren, mener DI's miljøchef, Mette Rose Skaksen.

Af Mette Rose Skaksen
Miljø- og sundhedspolitisk chef i DI

I det seneste par år er det blevet tydeligt, at vi ikke fremadrettet kan blive ved med at bruge de globale ressourcer i det tempo, der hidtil er set. Et af svarene på denne udfordring er, at vi skal blive endnu bedre til at udnytte de ressourcer, der er i vores affald. Det gælder både i forhold til at genanvende affaldet samt skabe energi gennem forbrænding af det affald, der ikke kan genanvendes.

Selv om der ikke er mange af os, der i dagligdagen tænker meget over håndteringen af vores affald, så er det en af de store udfordringer for vores miljø. Derfor er det vigtigt, at vi har en teknologisk udvikling, der vedvarende forbedrer vores evne til at nyttiggøre vores affald - enten gennem genanvendelse eller gennem forbrænding.

Hvis vi i Danmark formår at styrke innovationen og den teknologiske udvikling, så kan det på sigt også bidrage til nye arbejdspladser og eksport af denne knowhow.

Hvordan sikrer vi så det i praksis? Der kan være mange muligheder, og en af dem er, at vi ser på en større markedsgørelse af forbrændingssektoren. En sådan markedsgørelse vil indebære, at der opstår konkurrence om, hvem der mest effektivt kan forbrænde affaldet - og dermed bedre kan tiltrække det nødvendige affald. Dermed skabes der incitament til at udvikle nye teknologier og løsninger.

Flere anbefalinger
Der kan være flere måder at markedsgøre sektoren på, hvilket også fremgår af den embedsmandsrapport, som Finansministeriet offentliggjorde i december. Regeringen foreslår heri, at alt erhvervsaffald markedsgøres, og at det kommunale affald sendes i licitation, så alle anlæg kan byde på affaldet. Ud over denne hovedændring anbefaler regeringen også, at der sker ændring i form af:

  1. Ophævelse af hvile-i-sig-selv reguleringen

  2. Selskabsgørelse af affaldsforbrændingsanlæggene

  3. Ophævelse af kapacitetskrav i regionale oplande

  4. Stilles krav til øget gennemsigtighed i de kommunale kontrakter

Den samlede økonomiske gevinst anslås til 420 millioner kr. Det er så stor en samfundsøkonomisk gevinst, at vi slet ikke har råd til at lade være med at kigge på organiseringen af affaldsforbrændingssektoren.

Ulogiske regler
Derudover vil der som sidegevinst være, at man også får fjernet de problemer, der er med at holde drift og myndighedsrollerne i kommunerne adskilt. Fremover vil det primære ansvar i kommunerne være at føre tilsyn med, at affaldslovgivningen bliver overholdt.

I dag medfører de danske regler kombineret med EU's affaldsdirektiv, at det er lovligt for en virksomhed med forbrændingsegnet affald at transportere det til forbrænding på et forbrændingsanlæg i udlandet, men det er ikke muligt at indgå en kontrakt med et naboanlæg, der giver et bedre tilbud end det anlæg, som virksomhedens hjemkommune anviser affaldet til. Det er ulogisk og uholdbart.

Lad os derfor få en moderne forbrændingssektor, der både kan styrke den miljømæssige behandling af vores affald og sikre en solid samfundsøkonomisk gevinst.

Forrige artikel Lettelse og håb med ny Naturstyrelse Næste artikel Biodiversitetsbeskyttelsen og de danske skove