Bureaukratiet skal nedbringes på miljøområdet

DEBAT: Mange miljølove har brug for et serviceeftersyn, så teksterne bliver nemmere at forstå, skriver Eyvind Vesselbo (V).

Af Eyvind Vesselbo (V) 
MF, miljøpolitisk ordfører

Der findes mange love og bekendtgørelser på miljøområdet, som er meget svære at forstå. Mange af dem er meget indviklede, og teksten er ikke altid så klar og entydig, så dem, der skal administrere lovene, føler, at de har helt klare retningslinjer. Mange love på miljøområdet er sat i verden på baggrund af direktiver fra EU. Det gør ikke teksten nemmere at arbejde med. Hvis man bare en enkelt gang har set, hvordan teksten i et direktiv er udformet, så er det ikke svært at forstå, at det kan give problemer at få formuleret en lovtekst på dansk, som er helt og fuldt forståelig.

Når lovene ikke er formuleret klart og entydigt, så betyder det, at der opstår mere bureaukrati, fordi sagerne skal vendes og drejes i flere forskellige sammenhænge. Det betyder samtidig, at det tager længere tid at få sagerne behandlet. Derved får borgerne en dårligere sagsbehandling end, hvis tingene havde været klare og entydige i teksten.

Nemme at arbejde med 
Efter kommunalreformen er det nu kommunerne, som i de fleste tilfælde skal administrere indholdet af lovgivningen på miljøområdet. Vi skylder derfor medarbejderne i kommunerne, at de love, vi laver, er så gode og klare i teksten og indholdet, at de er så nemme at arbejde med som overhovedet muligt. Vi har også som miljøpolitikere et ansvar for, at lovene er formuleret, således at erhvervslivet, som jo skal indrette sig efter lovgivningen, nemt kan tolke og forstå dem, og derfor ikke skal bruge alt for megen tid på at sætte sig ind i nye love og ændringer.

Endelig er det også vigtigt, at befolkningen har mulighed for at forstå, hvad der står i lovene. Mange borgere kæmper dagligt en kamp mod systemet fordi, der kan være tvivl om tolkningen af en lov, fordi indholdet ikke står helt klart. Derved opstår der tvister, som kunne være undgået, hvis loven havde været klar og entydig. Man kunne undgå mange retssager og civile søgsmål, hvis lovene talte et tydeligt sprog.

Love skal til revision 
Derfor er det vigtigt, at vi nu går i gang med en gennemgående revision og justering af en lang række love og bekendtgørelser på miljøområdet. Dermed er ikke sagt, at der nødvendigvis skal laves grundlæggende om på det politiske indhold af lovene. Det vigtigste er, at der bliver strammet op i teksten, og at de politiske mål, der er i lovgivningen, står ganske klart og tydeligt, når man gennemgår teksten.

Man kunne nævne en lang række miljølove, som ville have godt af at gennemgå et serviceeftersyn med det formål at gøre dem nemmere at forstå og dermed at arbejde med. Det drejer sig f.eks. om Loven om miljøgodkendelse af husdyrbrug, Naturbeskyttelsesloven, Miljøbeskyttelsesloven, Jordforureningsloven, Planloven, Miljømålsloven, Miljøskadeloven, og der kunne nævnes mange flere love. Alle disse love har brug for en klarere tekst, og et indhold, som kan forstås af alle dem, skal arbejde med dem. Derfor er det vigtigt, at dette arbejde bliver sat i gang så hurtigt som muligt.

Forrige artikel Fri dynamik eller kuvøse-natur? Næste artikel Den grønne strategi er blind på det ene øje