SF: Regeringens ansvarskampagne er fyldt med dobbeltmoral

DEBAT: Hvis danskerne skal tage mere ansvar, bør regeringen tage sin tørn ved at gøre brug af økonomiske incitamenter på miljøområdet, skriver Ida Auken (SF).

Af Ida Auken
Miljøordfører for SF

Regeringen har endnu en gang begivet sig ud i et ideologisk togt for at få danskerne til at tage mere ansvar, se fx hjemmesiden http://www.mitansvar.dk/.

Det er fint - det vil befolkningen gerne, ikke mindst når det kommer til klimaområdet.

Men før ministrene beder andre om at tage ansvar, bør de lige se deres eget område igennem. Jeg skal her lade Lars Løkkes bilagsrod og Troels Lund Poulsens manglende randzoner ligge og i stedet fokusere på en åbenlys selvmodsigelse i dansk energipolitik.

Regeringen skal levere økonomisk incitament
Sidste år lancerede daværende miljøminister Connie Hedegaard hjemmesiden http://www.1tonmindre.dk/, der opfordrer hver dansker til at spare 1 ton CO2. Her er masser af gode spareråd om alt fra at ændre vaner, fx at tage kortere bade og skrue ned for varmen, til at energirenovere sin bolig og skifte glødepærer ud med elsparepærer.

Alt sammen skridt i den rigtige retning mod det carbonfrie samfund. Hvis alle gjorde som siden anbefaler, ville vi være langt i omstillingen her i Danmark. Men det gør alle ikke, ikke mindst fordi de politiske strukturer ikke gør disse handlemåder til de mest indlysende.

Hvorfor er det fx dyrere at købe sparepærer end glødepærer? Og hvorfor er der ikke mere tilskud til solceller, når nu vi ved, at det er en del af fremtidens energiforsyning?

Vi ved af erfaring, at den slags økonomiske incitamenter flytter meget mere end alverdens moralprædikener.

Regeringen køber sig til CO2-reduktion
Derudover vil jeg ikke undlade at pege på den dobbeltmoral, der gør sig gældende, når man på én og samme tid påpeger den enkeltes ansvar for egne handlinger og samtidig underspiller vigtigheden af, at Danmark reducerer sine CO2-udledninger på hjemmebane.

Det har længe været tydeligt, at regeringen ikke har i sinde at nå de 21% reduktioner, man har forpligtet sig til i forhold til Kyoto-aftalen, ved at reducere Danmarks reelle udledninger.

Meget tyder på, at Danmark kan ende med at måtte købe sig til op mod 2/3 af reduktionerne i udlandet - ikke mindst på grund af en årelang mangelfuld energipolitik.

Det synes jeg ærlig talt er pinligt, og det bliver kun mere pinligt, når man samtidig slår på, at vi hver især skal tage ansvar.

Derudover må det da føles noget nedtrykkende for den enkelte borger, der har taget sit ansvar på sig og reduceret sine udledninger, at finde ud af, at Danmarks reelle CO2-udledninger stiger, alt imens han eller hun går derhjemme og sparer.

Reelle CO2-reduktioner, tak!
Så hvis vi skal tage Claus Hjort Frederiksens korstog alvorligt, så vil vi også se en regering, der forsøger at skabe et land, der lever op til den høje moralske standard, man sætter for den enkelte.

Det vil sige:

Når klimaministeren vil have den enkelte dansker til at spare på energien, så må regeringen gå foran og sikre, at Danmark laver politik, der reelt nedbringer vores udledninger. Så også Danmark tager sit ansvar på sig.

Forrige artikel Miljøminister ønsker mere dambrug og mindre forurening Næste artikel Vi skal lære af fortidens fejl