Greenpeace: Danmark svigter miljøkampen på verdenshavene

DEBAT: Mange havområder lider under fiskeindustriens stigende brug af destruktive fiskerimetoder. Regeringen må udarbejde en havpolitik, der kan løse havets miljøproblemer i Danmark og globalt, skriver Julie Koch, kampagnechef hos Greenpeace.

Af Julie Koch
Kampagnechef hos Greenpeace i Danmark

Sigende for regeringens ambitioner udgør miljø og natur kun 15 linjer ud af 855 i regeringsgrundlaget. Og når det kommer til havmiljøet, får det kun en enkelt linje i grundlaget. Den faktiske politik har ligeledes været mangelfuld.

Løs havets problemer globalt
Globalt og i Danmark lider mange havområder under fiskeindustriens stigende brug af destruktive fiskerimetoder. Et grelt eksempel er bundtrawling, hvor tunge net skraber over havbundens dyr og planter og medfører unødig bifangst. Og i Danmark medvirker overfiskeri til, at fiskebestande som torsken i Kattegat og den vestlige Østersø er langt under bestandens bæredygtige niveau.   

Af den grund er det vigtigt, at regeringen sætter mål for at oprette havreservater og fremme naturskånsomt fiskeri - i dansk og internationalt farvand. Men alt imens havene har mere brug for beskyttelse end nogensinde, ser vi også, at de i større grad bliver en politisk og økonomisk kampplads. Hvis ikke miljøet skal tabe det kapløb, er det vigtigt, at regeringen ikke kun springer fra sag til sag, men udarbejder en havpolitik og indarbejder havmiljøet i relevant indenrigs- og udenrigspolitik.

Slaget om Arktis
Med isens tilbagetrækning i Arktis som et resultat af klimaforandringerne ser flere aktører økonomiske muligheder i form af øget fiskeri, udvidede transportmuligheder og jagt efter olie. Det udfordrer havmiljøet og risikerer at ødelægge følsomme områder, der tidligere været beskyttet af isen.

I Greenpeace arbejder vi for at få Arktis beskyttet på lige fod med Antarktis. Et vigtigt skridt på vejen, som vi har banet, er den nyligt indgåede aftale mellem en række af verdens største leverandører og producenter af fisk, deriblandt danske Espersen og McDonald’s, om ikke at fiske i nye havområder i Arktis.

Men aftalen er langt fra nok. Den danske regering bør proaktivt arbejde for at oprette naturreservater i international farvand omkring Nordpolen. Mens Taksøe-rapporten noterede, at der i fremtiden vil være større behov for miljøbeskyttelse med udsigt til stigende transport i Arktis, manglede rapporten desværre konkrete anbefalinger til, hvordan miljøbeskyttelsen kan føres ud. Og da statsministeren var til Nordisk møde med Barack Obama, udtalte han: “Vi skal passe på Arktis, men vi skal også vide, at der er en interesse for kommerciel aktivitet”  (Politiken, 14. maj). Ganske tilforladeligt tilsyneladende. Men også blottet for miljøpolitiske ambitioner.

Lande som USA og Canada er betydeligt mere ambitiøse end Danmark, når det kommer til beskyttelse af Arktis. Mens Norge og Danmark tilsyneladende blokerede for, hvad der ellers kunne være blevet en ambitiøs aftale ved det Nordiske møde.

Heller ikke i OSPAR-kommissionen, som har mandat til at beskytte en del af havet omkring Nordpolen, har Danmark været synderligt fremme i skoene. Resultaterne mangler, og i Greenpeace frygter vi desværre, at Danmark vil tilslutte sig en lille minoritet af lande, der blokerer for muligheden for at beskytte Arktis til det næste OSPAR-møde i juni.

Bevar beskyttelsen af Kattegat
Også når det gælder havene omkring Danmark, prioriterer den danske regering de kommercielle interesser højest. Miljøministeren ønsker at åbne det beskyttede havområde i det sydøstlige Kattegat. Området, som er på størrelse med Bornholm, har været beskyttet i syv år gennem en aftale med Sverige. Hvis det lykkes miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) at presse svenskerne til at åbne området for bundtrawling, vil havbunden i løbet af kort tid blive ødelagt, og syv års beskyttelse vil gå tabt.

Når ministeren foreslår at genåbne området, må man formode, at han ønsker at tækkes fiskeindustrien. For miljømæssigt giver det ingen mening.

Jeg vil foreslå, at miljøministeren starter med at invitere udenrigsministeren til et møde over en kande kaffe, for der er behov for mere end én linje. Vi har brug for en ambitiøs dansk havpolitik, der også tænker og agerer globalt.

Forrige artikel Dansk Akvakultur: V sætter realistisk ramme for vækst Dansk Akvakultur: V sætter realistisk ramme for vækst Næste artikel L&F: Regeringen gør op med miljøpolitisk dogme L&F: Regeringen gør op med miljøpolitisk dogme