Kommunerne får ordet i ny debatrække

NYT DEBATPANEL: I det næste stykke tid slipper Altinget ni kommunale stemmer løs i miljødebatten og lader dem sætte fokus på de udfordringer og prioriteringer, som de til hverdag står over for i deres egen kommune.

Når de lokale miljøpolitiske beslutninger skal træffes, går kommunerne en svær balancegang mellem stærke interesser, der kræver hensyn til både erhvervslivet, landbruget og naturen. 

Samtidig skal de til at omstille sig til lempelser af planloven i regeringens vækstplan og senest en samlet landbrugspakke fra Christiansborg. 

Så hvordan ser situationen ud ude i kommunerne? Med et nyt debatpanel zoomer Altinget ind på miljødebattens nære perspektiver i det decentrale Danmark. 

Vi har spurgt en række lokale beslutningstagere, hvordan den miljøpolitiske dagsorden for 2016 tegner sig i deres kommune. Hvad står øverst på dagsordenen, og hvilke problematikker burde få en mere prominent plads?

Ordet er frit for de ni nye debattører:


Michael Damm er miljøchef i Aalborg Kommune, en stilling han har bestredet siden 2007. Inden da var han leder af Kolding Kommunes miljøafdeling gennem mere end 10 år. I dag er han også aktiv i Kommunalteknisk Chefforening, hvor han har formandsposten i fagruppen for miljø og grundvand. Hans uddannelsesbaggrund har rod på Aarhus Universitet, hvor han afsluttede et studie i bioteknologi og kemi med en master.


Henrik Høegh (V) er tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, men røg ud af Folketinget, da Venstre fik en lussing af vælgerne ved sommerens valg. Nu sidder han i byrådet for partiet på Lolland som viceborgmester og formand for klima-, teknik- og miljøudvalget. Han er uddannet indenfor landbruget og driver sit eget til hverdag. I en overgang frem til 2007 var han også viceformand i det, der dengang hed Dansk Landbrug med ansvar for planteavl, miljø og forskning i energi.


Agnete Damkjær er radikal og beklæder formandsposten i Middelfart Kommunes teknik- og miljøudvalg. Hun har haft plads i byrådet siden 2015 og sidder også i økonomiudvalget. 39 år gammel og uddannet socialrådgiver arbejder hun til dagligt med domsanbragte udviklingshæmmede på en døgninstitution under Region Syddanmark.


Steen Christiansen har været borgmester i Albertslund siden 2010, en post han kravlede op på efter otte år i byrådet for Socialdemokratiet. I løbet af den tid var han fra 2002 til 2009 formand for kommunens miljø- og planudvalg. Han er uddannet lærer og efter ti solide år som forbundssekretær i Dansk Socialdemokratisk Ungdom, har han arbejdet som lærer og viceskoleinspektør i Albertslund.


John Snedker (S) er byrådsmedlem og formand for plan- og miljøudvalget i Esbjerg Kommune. Han sidder desuden i kommunens økonomiudvalg og er formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe. Siden valget i 2009 har han været partiets borgmesterkandidat, og alt i alt løber hans lokalpolitiske karriere op i 22 år. Til dagligt arbejder han som centerchef ved University College Syd på 14. år.


Claus Steen Madsen sidder i direktørstolen hos afdelingen for teknik, miljø og erhverv i Frederikssund kommune. Han rykkede hertil i 2013 og var inden da direktør for teknik, udvikling og kultur i Kalundborg Kommune, hvor han over en årrække avancerede fra en stilling som projektchef. Inden da var han vicekommunaldirektør i det, der hed Bjergsted Kommune, før strukturreformen. Oprindeligt er han uddannet cand.scient.adm. fra RUC.


Jørn Pedersen har siden 2010 været borgmester for Venstre i Kolding Kommune og blev i 2014 formand for KL’s teknik- og miljøudvalg. Jørn Pedersen er uddannet indenfor både retorik, voksenpædagogik, virksomhedsøkonomi, erhvervsret og med en diplomuddannelse i ledelse. Gennem tiden har han haft flere lederjob inden for detailhandlen, blandt andet som centerchef i Kolding Storcenter sideløbende med det politiske engagement, der for alvor tog fart, da han blev valgt ind i Koldings Byråd i 2005.


Thomas Barfoed er direktør for by, land og kultur i Assens Kommune. Her har han arbejdet de seneste tre år, siden han skiftede fra en stilling som teknik og miljø-direktør i Fredensborg Kommune. Her arbejdede han forinden gennem 16 år, først med det primære ansvar for kulturområdet, som ligger i forlængelse af hans uddannelse som bibliotekar, men det blev udvidet efter kommunesammenlægningen i 2007.


Hanne Stensen Christensen blev i november ansat som direktør i Lejre Kommune med særligt ansvar for ejendomme, trafik, plan- og kommunestrategi samt natur, miljø, kultur og fritid og erhverv. Hun rykkede dertil fra Næstved Kommune, hvor hun havde sin gang i ni år, først som kontorchef for Natur og Vand og fra 2012 som centerchef for Miljø og Natur. Hun sidder Kommunalteknisk Chefforenings faggruppe for Natur og Overfladevand og er uddannet som cand.scient i miljøbiologi fra Københavns Universitet og med en mastergrad i Public Governance på CBS.

Forrige artikel Lolland: Fælles udfordringer kræver fælles løsninger Lolland: Fælles udfordringer kræver fælles løsninger Næste artikel Park- og Naturforvalterne: Planlovsdebatten har en skinger klang Park- og Naturforvalterne: Planlovsdebatten har en skinger klang