Alternativet: Regeringen kasserer årtiers miljøindsats

DEBAT: Regeringen er ved at kassere årtiers miljøindsats. Det er derfor absolut afgørende, at de grønne kræfter uden om regeringen mobiliserer sig om tiltag, der kan gavne naturen, skriver Christian Poll (ALT).

Af Christian Poll (ALT)
Miljøordfører 

Eva Kjer Hansens (V) bebudede planer for vores natur og miljø kan kritiseres voldsomt for ikke at tage naturen seriøst og for at sælge den danske, vilde natur for en kortsigtet økonomisk gevinst.

Samtidigt kan sammenlægningen af Fødevare- og Miljøministerierne ses som regeringens forsøg på at redde landbruget med endnu mere af det, vi ved ikke virker. Det kan forekomme som en automatreaktion og ikke en egentlig lyst til at tage fat om problemernes rod.

Regeringen er ikke – som ministeren siger – i gang med at ’sanere miljølovgivningen’. Regeringen er ved at kassere årtiers miljøindsats.

Natur tilbage på dagsordenen 
Der er dog én positiv ting at sige om regeringens manglende ambitioner for miljø og natur: Naturen er pludselig kommet højere op på den politiske dagsorden. Jeg havde naturligvis hellere set, at det var sket på grund af en række positive tiltag.

Men når det nu forholder sig omvendt, er det i det mindste positivt, at også andre partier end Alternativet tager til orde på naturens vegne: De Konservative går til finanslovsforhandlinger med ønsket om at udlægge 50.000 hektar urørt statsskov, og Enhedslisten har fremført en idé om at indføre en naturzone i planloven.

Det er godt, at der langt om længe kommer politisk fokus på naturen. Mange mennesker føler sig forbundet til naturen – lidt på samme måde som til et barndomshjem. Det er ikke mærkeligt; vi kommer af naturen, og vi er en del af naturen. Desværre er naturen i stigende grad blevet underlagt vores landbrug og skovbrug. Det har været med til at skabe et rigt land med stor velstand – men desværre også et land med en fattig natur.

Fire natur-indsatsområder 
Og den udvikling skal vendes, så vi i stedet giver plads til en rig og vild natur i Danmark. Tabet af biodiversitet skal stoppes ved at basere naturforvaltningen på viden om og arbejde for en frugtbar sameksistens mellem natur og samfund. For at opnå dette har vi fokus på fire indsatsområder:

1. Pladsskabelse til arternes frie udfoldelse i store sammenhængende naturområder til lands og til vands

2. Sikre rammerne for en vild og selvopretholdende natur ved at genoprette naturens dynamik og processer

3. Sikre de mest værdifulde naturområder i det fragmenterede landskab mod ødelæggelse

4. Understøtte og undersøge, hvordan der kan skabes samspil mellem samfund og biodiversitet

Løsning på landbrugets krise 
Alternativet tager også landbruget seriøst. Det er der i den grad brug for, da landmændene til sammen har oparbejdet en gæld på mere end 350 milliarder kroner. Det vigtigste er i den forbindelse, at vi alle erkender det indlysende: Vi løser ikke landbrugets krise med mere af den samme medicin, der har gjort mange landbrug syge.

I vores optik består en stor del af løsningen i, at man begynder at omlægge mere af landbruget til økologi og vegetabilsk produktion – for eksempel ved at øremærke en større del af landbrugsstøtten til økologi, hvis vi absolut skal have den.

Det vil være godt for vores sundhed, miljø og klima, og det vil give plads til flere mindre, bæredygtige landbrug med nye organiseringsmuligheder og produktionsfællesskaber, der gør det muligt for nye landmænd at etablere sig.

Vi har altså mange planer, og derfor glæder jeg mig over, at regeringens sparelinje for vores natur nu også har fået andre af Folketingets partier på banen. Det er absolut afgørende, at de grønne kræfter uden om regeringen mobiliserer sig, for der er hårdt brug for tiltag, der gavner frem for skader naturen!

Naturens præmisser
Det er ikke kun landbruget, men også naturen, der har brug for bæredygtige og fremtidssikre helhedsløsninger. Derfor foreslår Alternativet, at vi prøver noget nyt, men egentlig ganske ukontroversielt: Vi vil føre naturpolitik på naturens præmisser. Vi vil have naturen tilbage i naturpolitikken.

Alt for længe – og meget tydeligt i det nye ministeriums virke – har naturpolitik været ført på land- og skovbrugets præmisser. Naturen er ikke en ressource, der skal kapitaliseres og forvaltes, men en værdi, der skal bevares og have plads til udfoldelse og diversitet. Det gør vores idé om, at statens naturarealer skal forvaltes af naturforvaltere, og ikke af skovdyrkere og økonomer, bydende aktuel.

Eva Kjer har formået at få folk op af stolene, og det er blevet tydeligt, at naturen ikke er ministerens førsteprioritet. Man kan derfor kun glæde sig over, at naturen nu er tilbage på dagsordenen, og jeg håber på, at mange af Folketingets partier vil samarbejde med Alternativet om at få naturen tilbage i naturpolitikken. Jeg tror især, at vores forslag om 100 procent urørt naturskov og etableringen af otte marine nationalparker kan begynde en nødvendig debat om, hvordan vi sikrer den frie og vilde natur i fremtiden.

Vi håber, at regeringen vil høre De Konservatives ønske om urørt statsskov i finanslovsforhandlingerne. Vi vil ligeledes gerne tale med regeringen om, hvordan vi skaber bedre incitamenter for landmanden til at passe på naturen. Vi er klar til at samarbejde med alle – så længe samarbejdet kommer naturen mere til gavn.

Forrige artikel Ornitologer: Er regeringens naturpakke fyldt med varm luft? Ornitologer: Er regeringens naturpakke fyldt med varm luft? Næste artikel L&F: Svært ikke at være begejstret for Kjer L&F: Svært ikke at være begejstret for Kjer