Kommission skal skræve over grøfterne

DEBAT: Hvad forventer politikerne af Natur- og Landbrugskommissionen? SF's Steen Gade giver her sit bud. Han understreger, at Kommissionen hverken skal kåre natur, miljø eller landbrug som vinder, men i stedet skræve over de mange grøfter, som er gravet.

Af Steen Gade
Landbrugs- og miljøordfører, SF

Ved en forespørgselsdebat i Folketinget i januar 2011 om VK-regeringens natur- og vandplaner foreslog vi - i det daværende grønne mindretal - ”at nedsætte en uafhængig kommission til udarbejdelse af forslag til løsning af landbrugets strukturelle og økonomiske udfordringer”. Forslaget til vedtagelse indeholdt desuden en række konkrete forslag til de miljø- og naturmæssige rammer, som en sådan kommission skulle arbejde inden for. VKO stemte imod, og forslaget faldt. Men med den ny regering blev Natur- og Landbrugskommissionen nedsat. Og har snart arbejdet det år, som den har fået til at færdiggøre sin rapport.

Denne korte forhistorie for at vise, at vi i SF har store forventninger til Kommissionen, samt at min første og grundlæggende forventning til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger er, at dens forslag skal kunne bruges til at forhandle politiske løsninger på plads. Løsninger, der samlet set er til fordel for både landbrug, miljø og natur. Så vi fremadrettet ikke længere nøjes med at tage udgangspunkt i delelementer og samtidig kan få stoppet den politiske og faglige grøftegravning, som har bestået i mere end tredive år. Natur- og Landbrugskommissionen skal helt banalt ikke kåre hverken naturen, miljøet eller landbruget som vinder, men skræve over de mange grøfter, der er gravet på det her område.

Jeg regner selvsagt også med, at Kommissionen når frem til nogle anbefalinger, som ligner dem, den daværende opposition havde med i forslaget til vedtagelse ved forspørgselsdebatten, og som vi uddybede i en kronik i Politiken samme måned (her). Og jeg både tror og håber naturligvis på at genkende meget af SF’s politik på landbrugs-, miljø- og naturområdet. Det er klart. Men det er jo netop en uafhængig kommission, så det får vi at se.

Min anden forventning er, at Kommissionens anbefalinger vil være et godt udgangspunkt for den NaturplanDanmark, som miljøministeren skal gøre færdig i år. Der har været rigtig megen fokus på randzoner og vandplaner i rigtig lang tid. Med god grund. For den nuværende regering arvede noget politisk makværk og havde fra starten EU-Kommissionen på nakken på grund af to års forsinkelser i strid med direktivet. Men efter Natur- og Landbrugskommissionen er færdig med sit arbejde, må debatten bredes ud, så der sættes turbo på naturen og biodiversiteten, hvor vi trænger til en kraftig oprustning.

Min tredje forventning knytter sig til noget helt elementært i miljødebatten: Vi skal tage fat ved kilden og løse flest mulige udfordringer på én gang. Rent bogstaveligt ved at klimatilpasse vandløbene fra kilden og nedefter - i stedet for i de byer, som gerne ligger for enden af åerne. Og ved at fokusere lokalt på dræn, minivådområder, afstrømning og udsivning af kvælstof og fosfor – i stedet for at tro på, at problemet løses lang ude i fjorde eller kystnære områder ved hjælp af nye eller genoprettede stenrev. De vil til gengæld være nyttige og positive i forhold til biodiversiteten!

Tingene skal altså sammentænkes langt mere, end der er gjort indtil nu. Hvis vi gør det klogt, vil vi samtidigt også kunne begrænse drivhuseffekten væsentligt. Og vi kan skabe et solidt økonomisk grundlag for et vigtigt erhverv samtidig med langt bedre miljø og mere natur.







Forrige artikel Tænk strategisk, målrettet og langsigtet Tænk strategisk, målrettet og langsigtet Næste artikel Kamp mellem landbrug og natur skal stoppes Kamp mellem landbrug og natur skal stoppes