Tekstforfatter: Ti mænd i Radio Louds bestyrelse afspejler radioens utroværdighed

Ti mænd hersker i Radio Louds bestyrelse og understreger kanalens irrelevans for de unge. For når de unge ikke er repræsenteret, er det også sværere at appellere, skriver Mette Hafstrøm Kirkegaard.

Ti mænd i Louds bestyrelse - og én procent af lytterne. Det kan man da kalde 10-0 til ligestillingen. Det er bare det, at Louds slogan er at være "hele Danmarks tale- og kulturradio for unge”.

Unge mennesker går op i diversitet, køn, ligestilling og inklusion. Hvorfor leder ti mænd så Radio Loud i Kulturradio Danmark A/S? Og ikke en eneste kvinde? Mangel på diversitet i Louds bestyrelse er et problem af tre årsager:

Ensidighed og polarisering
Ensidighed kan let ske, når mange med samme køn mødes i et bestyrelsesrum. Diversitet giver derimod et bredere og mere oplyst grundlag for beslutninger.

Man undgår, at penge tildeles de samme kulturelle tiltag, fordi personer, der ligner hinanden, stemmer på de samme ting. Man får belyst tingene fra flere vinkler. Polarisering undgås, som det kendes i politik. Man har for eksempel undersøgt i amerikanske valgkredse, at hvis man sætter en gruppe politisk enige sammen, vil deres synspunkter blive mere ekstreme.

Det kender vi fra Facebook: Når der gives likes imod vacciner, så kommer flere til - og pludselig fremstår virkeligheden, som om 2000 er imod vaccinen og kun 15 er for. Det skaber et misvisende virkelighedsbillede i forhold til, at op mod 95 procent af danskerne nu frivilligt er vaccinerede.

Loud risikerer med en ensartet bestyrelse at skyde ved siden af målet. Man foreslår nu at udvide målgruppen til +40 i stedet for at ændre sin egen bestyrelsessammensætning, hvilket kunne give nyt perspektiv på tingene.

Dårlig forretning
Diversitet er desuden klog. Man må være en anderledes og vedkommende afsender i et mangfoldigt univers for at appellere til de unge. Loud får måske flere lyttere, hvis de inddrager kvinder i ledelsen.

Man har for eksempel fundet ud af, at der kommer flere og nye gæster til en koncert, hvor kvindelige komponisters musik er på programmet. På samme vis har man påvist, at inddragelsen af kvinder i mændenes klub styrker forretningen.

Bredere appel
Diversitet styrker den moderne demokratisk funderede kulturradio - med plads til mindretallets stemme. Et bredt udsnit af mennesker vil altid se forskelligt på tingene. Den erkendelse må man også inddrage i en afbalanceret bestyrelse. Det vil smitte af på sendefladens appel til flere.

Kort sagt: Hvis man har en sag, må man også inddrage dem, hvorom sagen drejer sig: de unge. Man må gribe chancen. Universitetsradioernes repræsentanter eller unge scenekunstnere kunne være et glimrende bud på nye medlemmer i Louds bestyrelse.

Jeg var som ung radiovært på lokalradioen og sendte live klokken 24:00. Du har passion og læring at give videre, når du sender, på trods af du ikke ved, hvem der hører med.

Loud bør derfor overveje at have andre med i ledelsens top. Nogen, som reelt kender til de målgrupper, der skal laves ungt kulturradio til. Loud får flere lyttere, hvis de unge og kvinder indgår i topledelsen.

Diversitetens faldgrupper
Det gælder i hele medieverdenen, at diversitet kan tiltrække nye publikummer. Derfor er det også forkert at undgå den. Vi skal dog også blive mere bevidste om diversitetens faldgruber.

Få kvinder har det godt som enlig svale blandt mænd i en bestyrelse. Undersøgelser viser, at hvis en kvinde foreslår noget i en bestyrelse, så siger ingen noget. To timer efter siger en mand det samme - og så hyldes forslaget. Der skal derfor helst være en modvægt. For eksempel tre kvinder i en bestyrelse har man påvist giver kvinderne en god balance.

Kønsforskere har desværre også påvist, at både mænd og kvinder opfatter mænd som mere relevante og afbalancerede. Det er derfor ikke nok bare at indsætte flere kvinder. Vi må alle gøre op med relevans i forhold til køn. Ti mænd er ikke klogere end en blandet m/k-bestyrelse. Det er en konventionel fejlslutning. 

Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand i Ørsted, udtalte til Børsen Executive i år, at: “man må tage en konsekvens af ikke at opfylde diversitetskriterier.”

Måske oplever Loud lige nu konsekvensen af en ensidigt sammensat bestyrelse. De får kun dårlig omtale alle vegne. På internationale medier som BBC har man for længst fået fokus på diversitet og inklusion. I BBC's bestyrelse finder man for eksempel seks kvinder og seks mænd. I DR er det fire mænd og seks kvinder.

Langt fra de unges virkelighed
Med ti mænd i Louds bestyrelse kunne signalværdien ikke være længere væk fra de unges virkelighed. Den signalerer, at kun mænd kan komme til tops. Men de unge ved godt, at det er utroværdigt. Utroværdig radio er uvedkommende.

Måske rykker diversiteten ind i Louds ledelse snart. Måske ender man med at lave radio til sig selv. Ensidighedens høst er en stor fare for enhver bestyrelse. 

Forrige artikel Enhedslisten: En streamingafgift skal støtte dansk indhold Enhedslisten: En streamingafgift skal støtte dansk indhold Næste artikel ODM: Nyt medieforlig skal give adgang til DR's arkiver ODM: Nyt medieforlig skal give adgang til DR's arkiver