S: Public service er dansk velfærd

DEBAT: Danmark har brug for en fælles medieinstitution som DR, der uafhængigt af politiske, økonomiske og erhvervsmæssige interesser kan producere dansk reklamefrit indhold. Det skriver Mogens Jensen (S), der mener, at public service er en del af den danske velfærdsmodel. 

Af Mogens Jensen (S)
Kulturordfører 

Efter en utroligt spændende tid som handels- og udviklingsminister er det dejligt at vende tilbage til det parlamentariske arbejde i Folketinget som Socialdemokraternes ordfører for kultur-, idræt.- og medier.

Områder, som jeg har arbejdet med i alle mine 10 år som medlem af Folketinget og såmænd også forud for dette. Jeg glæder mig til arbejdet og ikke mindst et godt samarbejde med politiske kollegaer og alle de mange aktører og ildsjæle, der befolker kulturens brede verden.

Kultur til alle
For Socialdemokraterne er de kulturpolitiske prioriteringer helt klare. Vi ønsker at skabe de bedste forudsætninger for, at der produceres kulturindhold og kunst af den højeste kvalitet til danskerne med respekt for både bredde og dybde.

Vi arbejder for, at hele befolkningen har adgang til og mulighed for at bruge kultur-, idræts - og medietilbud, og vi insisterer på at nedbryde de barrierer, der forhindrer dette. Og vi ønsker at bruge vores kulturelle institutioner til at fremme fællesskabet i Danmark og understøtte danskernes indsigt og udsyn, som der er så meget behov for i en globaliseret verden.

Endelig er vi meget optaget af at sikre de bedste rammer for befolkningens deltagelse i motions- og idrætsaktiviteter og af at understøtte såvel bredde- som eliteidrætten. Med mit mangeårige kendskab til og samarbejde med den nye kulturminister, Bertel Haarder (V), ser jeg gode muligheder for i den kommende tid at løfte nogle fælles dagsordner med dette udgangspunkt.

I efteråret er der lagt op til mindst et par vigtige kulturpolitiske diskussioner.

For det første er public service-medierne og ikke mindst DR atter til diskussion, og der synes at være en række forhold, som kulturministeren gerne vil drøfte. Socialdemokraterne deltager meget gerne, igen, i drøftelser om DR og DR’s virksomhed. Det er jo netop fordelen ved en fælles finansieret medieinstitution, at alle har mulighed for at stille krav og ønsker og udøve indflydelse, hvilket jo ikke er tilfældet med de kommercielle, privatejede medier. Så det er godt, at DR diskuteres.

DR er del af velfærdsmodellen
Vores grundlæggende holdning er klar: Danmark har brug for en stærk, fælles medieinstitution som DR, der uafhængigt af politiske, økonomiske og erhvervsmæssige interesser kan producere dansk reklamefrit indhold i en tid, hvor vi oversvømmes af internationalt, kommercielt medieindhold.

Således ser vi den fælles finansiering af godt kvalitativt medieindhold som en del af den danske velfærdsmodel, hvor vi også er fælles om at finansiere gode uddannelser, et godt sundhedsvæsen og ordentlig infrastruktur.

Og når nogle gang på gang spørger, hvorfor man dog skal være med til at finansiere tv-kanaler, man ikke bruger, så kunne spørgsmålet lige så godt lyde: Hvorfor man skal være med til at finansiere motorveje eller universiteter, man ikke bruger? Svaret er ganske enkelt, at vi er fælles om det, fordi det alle er elementer, som er grundlæggende for, at vores samfund fungerer så godt, som det gør. Og de, der ønsker at afskaffe den fælles finansiering af public service, burde bare kigge på medieudbuddet i de lande, hvor det er blevet afskaffet, eller hvor man aldrig har haft public service: Det er rystende ringe.

Det Kongelige Teater skal styrkes
En anden vigtig diskussion i efteråret kommer til at handle om Det Kongelige Teater (DKT). Vi skal i løbet af efteråret forny den politiske aftale om DKT, og også her har vi klare socialdemokratiske prioriteringer.

Vi ønsker at fastholde og styrke DKT som det nationale kraftcenter for dansk scenekunst. Og vi forventer, at teatret i de kommende år vil styrke indsatsen på en række områder. Det er DKT’s opgave både at forvalte traditionen, men også forny udbuddet inden for opera, ballet og skuespil. Socialdemokraterne forventer at se øget udbud af ny dansk dramatik, herunder også nyt dansk musikdramatik, og vi glæder os for eksempel til at se, hvordan den flotte nyudvikling af ”Det Røde Rum” følges op gennem for eksempel partnerskaber med eksterne teatergrupper og aktører.

DKT skal yderligere styrke indsatsen for at nå ud til hele landet og nå nye publikumsgrupper. Succesen med visning af live-opera fra DKT i danske biografer samt generel tv-visning af forestillinger skal udvikles, og den seneste erfaring med en målrettet indsats for at finde publikum fra Københavns vestegn skal bruges til en bredere indsats for at nå nye publikumsgrupper. Endelig er Socialdemokraterne meget optaget af, at DKT styrker tilbuddene til børn og børnefamilierne. Blandt andet på baggrund af de gode erfaringer, der har været med ”Bamse i balletten”.

Herudover er der andre vigtige kulturpolitiske temaer, som presser sig på for den kommende tid: modellen for statstilskud til museerne, finansiering af idrætten via Danske Spil, bevaring af og digitalisering af den danske kulturarv, lokalradioernes fremtid, et nyt Kulturens Analyseinstitut mm., men meget mere om det i den videre dialog her på Altinget: kultur.

Forrige artikel Connie Hedegaard: Stop skyttegravskrig om public service Connie Hedegaard: Stop skyttegravskrig om public service Næste artikel V: Kultur og erhvervsliv skal flettes sammen V: Kultur og erhvervsliv skal flettes sammen