S: DR forsømmer dækningen af landdistrikter

DEBAT: DR’s dækning af landdistrikterne bør i højere grad være en del af den daglige nyheds-, undervisnings- og kulturdækning. Ellers kommer vi aldrig myterne om landdistrikterne til livs, skriver midlertidigt folketingsmedlem Kasper Roug (S).

Af Kasper Roug (S)
Midlertidigt medlem af Folketinget

Når jeg tænder for en TV2- eller DR-kanal, læner jeg mig tilbage og bliver typisk underholdt eller oplyst.

Der er masser af spændende nyhedsstof, der er med til at perspektivere og analysere det danske samfund og fremvise den store mængde af kultur, som lever i Danmark. Det underbygger, at DR er en vigtig institution for hele Danmark, specielt for den måde, hvorpå vi ser os selv og andre. Det er der vist ingen nyhed i.

Og når jeg læser public service-redegørelsen fra 2015, er der et helt afsnit for regionale programmer. Redegørelsen fremhæver en række programmer. Blandt andet, hvor Jan Gintberg rejser ud til kanten (Gintberg på Kanten) og ’Business på Bryllupsøen’, hvor DR rejser ud og besøger søde borgere fra Ærø, der tjener penge på bryllupsarrangementer. Eller når Anders Agger rejser ud til udkanten og besøger de søde mennesker fra brødremeningen i Christiansfeld.

Landdistrikterne er ikke det gamle DDR
Helt ærlig DR, vil I være søde og lade være at se jeres dækning af landdistrikterne som opfyldt, så længe I laver "safari-programmer", hvor en person rejser fra København ud til de søde indfødte, og dokumenterer den sjove eller pudsige oplevelse.

Jeg bor selv i landdistrikterne sammen med de 1,5 millioner andre danskere, eller rettere sagt på Lolland med min familie. Jeg er stolt af at komme fra og bo i en af Danmarks landdistrikter. DR’s dækning af landdistrikterne skal være andet end ekspeditioner, men i højere grad en del af den daglige nyheds-, undervisnings- og kulturdækning. Ellers kommer vi aldrig de landdistriktsmyter og sære opfattelser til livs, som jeg møder dagligt på og uden for Christiansborg.

Jeg har fået de særeste spørgsmål fra storbydanskere om min hjemegn. Er der internet på Lolland? Har I tog dernede? Har I offentlig trafik? Helt ærlig, når man kører til landdistrikterne, kommer man ikke ind i det gamle DDR. Der er asfalt på vejene og en velfungerende offentlig sektor!

Medieforlig må gøre op med skævvridning 
Fremadrettede skal et medieforlig sikre, at landdistrikternes ”rigtige” problematikker skal dækkes, når store nyheder skal dækkes. Hvor var debatten om kulturstøttens mulige indflydelse på de tusindvis af foreninger som er vigtig for sammenhængskraften i landdistrikterne? I stedet dækkede man nationalteatret, nationalmuseet og 1.077 kroners offentlig støtte for hver billet det kongelige teater sælger. Hvor var dækningen af erhvervsstøtteordninger for de små og mellemstore virksomheder, der står for de fleste arbejdspladser i landdistrikterne? Og hvor er dækningen af gymnasiereformens indvirkning på uddannelser i landdistrikterne, som er vigtig for mulighederne og letheden for at tage en uddannelse i området?

Vi skal have et medie-Danmark, der i deres daglige dækning ser nyheder fra alle vinkler også en landdistriktsvinkel. Vi skal have nogle medier, som tydeligt giver udtryk for, at Danmark hænger sammen og viser hverdagens problematikker for både storbydanskere og landdistriktsdanskere. Ellers fortsætter de underlige myter og misforståelser af landdistrikterne og vrangforestillingen om, at Danmark, på den ene side, består af moderne storbyer og, på den anden side, en kopi af Østtyskland.

Forrige artikel Haarder: Danmarkskanon skal til elektronisk folkeafstemning Haarder: Danmarkskanon skal til elektronisk folkeafstemning Næste artikel Nyt debatpanel: Lever DR og TV 2 op til deres forpligtelser? Nyt debatpanel: Lever DR og TV 2 op til deres forpligtelser?