Radikale i København: Sæt fokus på musikscenernes skæve kønsfordeling

DEBAT: Det er vigtigt, at Statens Kunstfond fortsætter arbejdet for større diversitet i musikbranchen. Også selvom DF's Alex Ahrendtsen kæmper imod. Det skriver Radikales københavnske kulturordfører, Andreas Pourkamali.

Af Andreas Pourkamali
Kulturordfører, Radikale i Borgerrepræsentationen

Dansk Folkepartis kulturordfører i Folketinget, Alex Ahrendtsen, er på Altinget blevet noget forarget. Det skyldes, at Statens Kunstfond med charteret 'Fold musikken ud' vil arbejde for større diversitet i musikbranchen.

Mangfoldighed har jo aldrig været DF’s livret, men jeg kan kun opfordre Alex Ahrendtsen til at pakke forargelsen væk, for det er en meget relevant problemstilling, Statens Kunstfond tager op.

Der er nemlig en meget skæv kønsmæssig fordeling blandt kunstnerne på den rytmiske musikscene, hvor der er langt flest mandlige kunstnere.

Derfor har der også i den tidligere regerings musikhandlingsplan været krav om at registrere kønnet på udøvende kunstnere på landets spillesteder for at kunne opgøre andelen af mandlige og kvindelige kunstnere.

Det krav blev desværre droppet igen, da den borgerlige regering trådte til.

Relevant fokus på kønsfordeling
Men det er stadig meget relevant at sætte fokus på kønsfordelingen på musikscenen.

Ikke for at sætte rigide kvoter om, at en bestemt procentdel skal være kvindelige kunstnere, men for at få en debat om, hvad vi kan gøre for at få et endnu bredere udvalg af kunstnere repræsenteret. For mig er det afgørende kvaliteten.

Kan vi være helt sikre på, at det er de dygtigste musikere, der også ender med at bryde igennem – eller kunne det tænkes, at der er nogle strukturer, der er i vejen for et mere mangfoldigt udbud af kunstnere? Det, synes jeg i høj grad, er værd at diskutere.

Der er ikke nødvendigvis noget galt i, at der er flere mænd end kvinder, der slår igennem, men vi skal understøtte, at udvalget af musikere, der bryder igennem, er så bredt som muligt.

Derfor er det et meget relevant arbejde, Statens Kunstfond har taget op.

Ligesom det ville være relevant, at spillestederne registrerede kønnet på de optrædende kunstnere. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed om denne problematik og få en bedre viden på området – i hvert fald hvis man går ind for mangfoldighed.  

Forrige artikel Musikorganisationer: Vi skal huske på musikkens kommercielle potentiale Musikorganisationer: Vi skal huske på musikkens kommercielle potentiale Næste artikel Debat: Kulturen skal ikke leve på almisser, men kan berige erhvervslivet Debat: Kulturen skal ikke leve på almisser, men kan berige erhvervslivet