Politisk opbakning til gadeidrætten hviler på et tvivlsomt grundlag

DEBAT: Politikerne bør basere deres opbakning til gadeidrætten på flere aktører end GAM3. Det mener to projektledere i DGI Underground, som er en afdeling under DGI, der satser på gadeidrætten.

Af Frederik von Sperling og Martin Kjærgaard
Projektledere i DGI Underground

Som projektledere i DGI Underground, med et brændende hjerte for gade- og actionsportskultur, er det bekymrende, at Simon Prahm og ”gadeidrættens paraplyorganisation” tilsyneladende er lykkedes med en kampagne, hvor man tillader sig at fremstå som fortalere for hele gadeidrætten og en nødvendighed for at slippe dens store potentiale fri.

Sandheden er, at majoriteten af dem, der dyrker gadeidræt, end ikke aner, hvem Simon Prahm eller dette organisationsinitiativ, som Marlene Borst Hansen, kulturordfører i Radikale Venstre, har erklæret sin støtte til, er.

Vi er blevet skydeskive
Positiv politisk velvilje til at prioritere feltet er selvfølgelig særdeles positivt. Vi så bare gerne, at man fra politisk side gjorde sig den ulejlighed at udrede gadeidrætten, hvormed man med garanti vil se, at den er langt mere udbredt og kompleks med langt flere aktører, end GAM3 forsøger at skitsere.

I DGI har vi Underground, der er en afdeling, hvor vi har fået ubetinget frie tøjler til at arbejde med gade- og actionssport under dens unikke og progressive krav til kreativitet, kaos og frihed.

Vores ydmyge, men vigtige rolle er at være opbakning til de grupperinger og flydende fællesskaber associeret med gadeidræt og actionsport.

Henover de seneste fem år har DGI Underground løbende optaget mere plads i DGI’s samlede aktivitet og er et af syv udvalgte opprioriterede satsningsområder i DGI de næste fire år.

Trods et aktivitetsniveau, der som minimum er på niveau med GAM3, er vi blevet skydeskive i deres kampagne.

Keep it street!
Vi har desuden meget svært ved at genkende Marlene Borst Hansens bekymring på vegne af gadeidrætten. Klart nok er DGI en traditionsbunden organisation, men det forhindrer ikke kreativitet og passion i at være det absolutte omdrejningspunkt i vores daglige samarbejde med en fantastisk mangfoldighed af udøvere inden for en bred pallette af gade- og actionsportsdiscipliner.

Til eksempel kan nævnes Underground Jib Arena, der er blevet til i tæt samarbejde med freestyleski- og snowboardmiljøet og skaber rammerne for et hastigt voksende urbant ski- og snowboard community.

Sammen med street-spillere fra boligområder i Danmark og Europa faciliterer DGI Underground landets absolut største indsats for street soccer, heriblandt de kreative og ekvilibristiske fodboldgenrer ”panna” og ”freestyle”.

Så frygt ej, vi er her for at samarbejde og støtte alle gadeidræts- og actionsportsinitiativer, der kan og vil noget. Keep it street!

Forrige artikel DF: Kulturbærende fag skal styrkes DF: Kulturbærende fag skal styrkes Næste artikel EL: Sådan skal idrætten gentænkes EL: Sådan skal idrætten gentænkes