Niels Frid-Nielsen: Robotterne truer vores demokrati

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt robotter er på vej ind i politik. Spørgsmålet er snarere, hvordan den kunstige intelligens vil forsøge at snyde os, og vi bør allerede nu spørge os selv, hvordan det vil påvirke kommende valg, skriver Niels Frid-Nielsen.

For nylig dukkede en lille video med den britiske Labour-leder, Keir Starmer, op på internettet. I klippet bander og snerrer Labour-lederen ad sine ansatte. Videoen vakte opsigt og blev set af mere end en million mennesker, inden man så sig om. 

Der var bare det problem, at det ikke var Labour-lederen, der talte i klippet, men en robot-stemme, der efterlignede ham.

Keir Starmers stemme var genskabt med kunstig intelligens, også kaldet AI, og det er et eksempel på en ny slags snyd, der kan få fatale politiske konsekvenser. På engelsk kaldes fænomenet Deepfake.

Keir Starmer blev det første offer for AI-snyd i britisk politik.

AI vil påvirke kommende valg 

I dag ved ingen, hvor mange af de mere end en million seere, der rent faktisk fandt ud af, at det var en robot og ikke Keir Starmer selv, der talte i klippet. Sådan er politik i 2023. 

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt snyd, kunstig intelligens og robotter er på vej ind i politik. Spørgsmålet er snarere, hvordan den kunstige intelligens vil forsøge at snyde os. Hvordan vil robotterne forsøge at tage magten og på den måde forvandle demokrati til demokratur?

Til næste år er der valg i England, USA og Indien. I 2024 er der også valg til EU-parlamentet. I 2025 er der både kommunal- og regionsvalg i Danmark.

Vi bør allerede nu spørge os selv, hvordan kunstig intelligens ved hjælp af robotter, internet-trolde, overvågning og mediemanipulation vil forsøge at påvirke disse valg.

{{toplink}}

Den kunstige intelligens er lynhurtig, den lader sig ikke begrænse af den menneskelige fantasi og er derfor velegnet til at overraske os. Man aner ikke, hvad en robot kan finde på.

Det er på høje tid, vi begynder at forberede os på robotternes indtog i europæisk og dansk politik.

AI en reel trussel mod demokratiet

Vi kan kun være sikre på én ting, nemlig at den kunstige intelligens vil overrumple, snyde og manipulere os, medmindre vi sætter grænser for den.

 

Heldigvis er der både i Europa og Danmark en voksende politisk opmærksomhed over for de nye udfordringer, demokratiet udsættes for digitalt i disse år.

Det handler ikke om reaktionær modstand mod ny teknologi. Det handler derimod om rettidig omhu, der kan sikre, at vores demokratiske kultur overlever robotternes indtog i politik.

Lige nu udgør AI en reel trussel mod demokratiet. Det er nødvendigt at regulere, begrænse og nøje definere den måde, vi vil bruge robotter og kunstig intelligens på i fremtiden. Lovgivning på nationalt, europæisk og internationalt niveau er en nødvendighed nu.

At få styr på den kunstige intelligens er et kapløb med tiden.

{{toplink}}

Forrige artikel Forskere: Det er problematisk, at bæredygtighed ikke er et parameter for bevaring af bygninger Forskere: Det er problematisk, at bæredygtighed ikke er et parameter for bevaring af bygninger Næste artikel Brian Mikkelsen: Kulturen har brug for bedre investeringsmuligheder og kompetencer for at udvikle sig Brian Mikkelsen: Kulturen har brug for bedre investeringsmuligheder og kompetencer for at udvikle sig