Mogens Jensen: Disse fire kulturelle prioriteter på finansloven gør mig til en rigtig glad kulturordfører

Med dette års finanslovsforslag styrker vi kunstakademiet på Fyn og i Jylland, udbreder viden om produktionsdanmark, bevarer fortidsminder og fremmer idræt for udsatte børn, unge og voksne. De penge, mener jeg, er rigtig, rigtig godt givet ud, skriver Mogens Jensen.

Jeg er en glad kulturordfører.

For på dette års finanslov har Socialdemokratiet sammen med regeringen afsat 600 millioner kroner til kulturen hen over de næste fire år. Alligevel har debatten om midlerne til kultur på finansloven været forsvindende stille.

Så tillad mig at lave fire nedslag og udfolde, hvorfor hver en krone er godt brugt.

Bedre rammer for billedkunstnere udenfor København

Gennem mange år er Kunstakademierne udenfor København ikke blevet prioriteret, men med dette års finanslov styrker vi nu Det Fynske Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi med en bevilling på otte millioner kroner over de næste fire år. Det er godt givet ud, når det handler om at skabe et mangfoldigt kunst- og kulturliv over hele landet.

Det Jyske og Fynske Kunstakademi spiller hver især en helt central rolle, som samlingspunkt for billedkunsten i det jyske og fynske og som formidler af fortællinger og kunst fra forskellige egne af vores dejlige land. Her uddannes og udvikles unge talenter til fremtidens billedkunst. 

{{toplink}}

Der er brug for at skabe balance, for af en række grunde er 59 procent af alle billedkunstnere i dag bosat hovedstaden. Blandt andet fordi uddannelsesmulighederne i mange år har været langt bedre her.

Med investeringen i de to vigtige kunstakademier kan vi skabe bedre rammer for nutidens og fremtidens kunstnere og udbrede billedkunsten, så mange flere kan få gode oplevelser. Til gavn og glæde for dansk kulturliv og ikke mindst jyske og fynske talenter.

Flere børn og unge skal kende Produktionsdanmarks historie

Det er utrolig vigtigt, at vores børn og unge kender til historien bag den danske produktionsindustri. Derfor er jeg rigtig glad for, at Socialdemokratiet sammen med resten af regeringen afsætter 2,5 millioner kroner til Produktionens Danmark de næste tre år. 

Produktionens Danmark er et samarbejde mellem Industrimuseet i Horsens, Arbejdermuseet i København og andre museer, skoler, ungdomsuddannelser, virksomheder og organisationer med det klare sigte at styrke børn og unges viden om den danske produktionsindustri og hverdagen for faglærte.

Alt for mange børn og unge kender ikke til de spændende muligheder, der findes indenfor de klassiske produktionsfag. Der er spændende egenskaber at tilegne sig og gode jobs til mange flere. Derfor er Produktionens Danmark et vigtigt projekt, som kan være med til at åbne børn og unges øjne for flere af de mange spændende erhvervsuddannelser.

60 millioner kroner til bevaring af fortidsminder

Med finansloven afsætter Socialdemokratiet sammen med resten af regeringen 15 millioner kroner hvert år de næste fire år til at vedligeholde historiske fortidsminder. Det største beløb, der har været afsat til restaurering af fortidsminder i 15 år.

Det er godt, for vi har i dag samlet 40 ruiner af slotte, fæstninger, kirker og klostre, som er truede fortidsminder i Danmark, hvoraf flere er akut truede og knap halvdelen helt afspærret for offentligheden på grund af risiko for nedfald eller sammenstyrtning. 

{{toplink}}

Blandt de truede mindesmærker kan nævnes Hammershus på Bornholm, Gurre Slot ved Helsingør, Kalø Slotsruin på Mols, Søborg Slotsruin i Nordsjælland, Øm Klosterruin nær Skanderborg, Dronningholm Slotsruin nær Frederikssund og Christiansø Fæstningsmur samt ruiner af kirker i Lemvig, Åst, Østermarie og Vridsløse. Alle betydningsfulde fortidsminder, som fortæller os om en svunden tid, og som er vigtige for vores fælles historie.

Vi kan ikke lade stå til, og derfor er jeg meget glad for, at vi nu med 60 millioner kroner hen over fire år kan få indhentet noget af efterslæbet for fortidsmindernes stand. Det løser ikke alle problemer i hele landet, men det er et stort og vigtigt skridt på vejen i den rigtige retning. 

Vi styrker idrætten for socialt udsatte børn, unge og voksne

Sammen med resten af regeringen foreslår Socialdemokratiet at afsætte ti millioner kroner årligt de næste fire år til initiativerne Game, Idræt for Sindet, Ombold, Sport for Livet og Broen Danmark. Alle non-profit-organisationer, der arbejder med gadeidræt og idræt for særlige målgrupper, såsom socialt udsatte børn, unge og voksne. 

Nu sikrer vi mere stabil finansiering, der kan understøtte de her vigtige initiativer og aktiviteter for udsatte børn, unge og voksne, for hvem det kan have stor betydning at være en del af et fællesskab og bevæge sig med andre.

Det er vigtigt, at der er plads til at dyrke sport og idræt på en anden måde end de traditionelle sportsformer som håndbold og fodbold, så der også findes bevægelse og fællesskaber for alle dem, som ikke har fundet sig hjemme i den traditionelle foreningsidræt.

Med de fire nedslag vil jeg meget gerne starte debatten om kulturens finanslov. Træerne vokser ikke ind i himlen, og der er mange gode formål og kulturelle aktiviteter at støtte.

Men jeg er en glad kulturordfører, fordi vi med dette års finanslov styrker kunstakademiet på Fyn og i Jylland, udbreder viden om produktionsdanmark, bevarer fortidsminder og fremmer idræt for udsatte børn, unge og voksne.

De penge, mener jeg, er rigtig, rigtig godt givet ud. 

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Musiker Forbund: Hele branchen må tage ansvar for den systemiske kønsulighed Dansk Musiker Forbund: Hele branchen må tage ansvar for den systemiske kønsulighed