Minister åbner for at sende kulturgenstande tilbage til Grækenland på lånt tid

Nationalmuseet og regeringen har afvist krav fra Grækenland om at få udleveret tre marmorfragmenter fra Parthenon-templet i Athen. Men nu melder kulturminister Jakob Engel-Schmidt sig klar til i stedet at låne genstandene ud. Græsk ambassadør vil informere sin regering. 

Tre marmorfriser fra Parthenon-templet i Athen kan godt forlade Danmark for at blive udleveret til Akropolismuseet i den græske hovedstad.  

Men det bliver i så fald på lånt tid.

Det sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fra Folketingets talerstol torsdag.

”Skulle den græske regering ønske at låne friserne gennem længere tid, så er regeringen mere end villig til at sørge for det. Dog med løfte om at de kan komme tilbage til Nationalmuseet igen,” sagde Jakob Engel-Schmidt.

Akropolismuseet og den græske regering har krævet de omkring 2500 år gamle fragmenter fra Parthenon-templet permanent udleveret fra Nationalmuseet, hvilket er blevet formelt afvist fra dansk side.

Men nu åbner kulturministeren altså for, at de græske kulturgenstande i stedet kan blive udlånt af Danmark.

Jakob Engel-Schmidt forestiller sig, at genstandene i første omgang kan lånes ud i en periode på fem år, og at perioden herefter eventuelt vil kunne forlænges i en tilsvarende periode.  

Han forsikrede, at regeringen ikke lægger op til ”permanente udlån” og understregede, at Danmark derfor vil skulle have garanti for, at fragmenterne vil blive leveret tilbage til Nationalmuseet.

Den nye udmelding kom i forbindelse med behandling af et beslutningsforslag stillet af Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne, som foreslår, at alle udenlandske kulturgenstande som hovedregel bør udleveres.

Græske krav er afvist

De ældgamle fragmenter forestiller henholdsvis en hestehov og to mandehoveder. Genstandene er bragt til Danmark af danske søofficerer, hvorefter de er blevet en del af Nationalmuseets antiksamling.

De to hoveder blev bragt til Danmark for mere end 300 år siden, mens hestehoven angiveligt kom i dansk besiddelse omkring 1835.

I afvisningen af den græske anmodning om udlevering har Nationalmuseet og direktør Rane Willerslev lagt vægt på, at kulturgenstandene også har ”en særlig rolle for den danske kulturhistorie”.

Rane Willerslev lægger desuden vægt på, at Danmark er i besiddelse af ganske få fragmenter ud af en stor mængde af bevarede genstande fra Parthenon-templet. Størstedelen af genstandene befinder sig på British Museum i London og på Akropolismuseet i Athen.

Nationalmuseets samlede vurdering er derfor, at de tre fragmenter har størst formidlingsmæssig værdi i Danmark, hvilket kulturminister Jakob Engel-Schmidt har tilsluttet sig.

Det har ikke været muligt at få et interview med Rane Willerslev om kulturministerens nye forslag om udlån, men på museet er man ikke afvisende over for tanken, lyder det fra presseafdelingen.

{{toplink}}

Ambassadør vil overbringe beskeden

Grækenlands ambassadør i Danmark, Fragiskos Kostellenos, fulge med i debatten i Folketinget torsdag.

”Selvom jeg er skuffet over ministerens afvisning, bemærker jeg en gradvis ændring i regeringens holdning og, hvad der er vigtigst, i mange medlemmers af Folketingets stillingtagen,” skriver han til Altinget.

Han hæfter sig blandt andet ved, at flere af Folketingets ordførere understreger, at sagen om de græske fragmenter vil skulle drøftes på ny i tilfælde af, at British Museum indgår en aftale om udlevering af genstande fra Parthenon-templet.

”Det er min opfattelse, at Folketinget anerkender den tydelige ændring i den offentlige meningsdannelse, både herhjemme og internationalt, i denne sag. Mit håb er, at Danmark vil vise lederskab, som det gør ved så mange lejligheder - og være på den rigtige side af historien,” skriver han og tilføjer:

”Hvad angår minister Engel-Schmidts idé om at låne fragmenterne til Akropolismuseet på midlertidig basis, er jeg ikke i en position til at kommentere, men jeg vil viderebringe denne information til den græske kulturminister.”

{{toplink}}

Forrige artikel 91 danske kulturskatte forfalder og risikerer at gå tabt: Partier vil have minister på banen 91 danske kulturskatte forfalder og risikerer at gå tabt: Partier vil have minister på banen Næste artikel Nyt udvalg skal styrke kontakten mellem Folketinget og det tyske mindretal  Nyt udvalg skal styrke kontakten mellem Folketinget og det tyske mindretal