Lolland-Falster kan blive et kulturelt midtpunkt

DEBAT: Hvis den nye Femern Bælt-tunnel får en station på Lolland, åbner det op for nye kulturelle tilbud til kommunen. Det skriver Sara Mariane Metelmann, ambassadechef på Embassy of Lolland-Falster.

Af Sara Mariane Metelmann
Ambassadechef på Embassy of Lolland-Falster

I 2021, når de første tog og biler suser gennem den nye Femern Bælt-tunnel, skifter Lolland-Falster sin status som en del af Udkantsdanmark ud med rollen som Skandinaviens port til Europa.

Samtidig vil det stå klart for enhver, at man med bopæl på Lolland-Falster befinder sig i smørhullet mellem Berlin, Hamburg og Øresundsregionen. Helt tæt på Europa og ikke langt fra Skandinavien.

Det er en helt unik placering, hvor man mærker nærværet i livet på landet med trygge rammer for familiens børn uden at miste pulsen fra bylivet i metropolerne Berlin og Hamburg eller i Købehavn, som man når på kort tid.

Hvor mange andre steder i verden kan man det?

Kort vej til de store oplevelser
Lolland-Falster har i dag mange fine kulturelle tilbud, hvor en del er båret af lokale, frivilliges engagement, mens andre er offentlige. Vi er glade for dem alle, men det er klart, at vi glæder os til mere at vælge mellem.

Med den faste forbindelse til Tyskland får vi adgang til næsten alt, hvad man kan drømme om. Femern Bælt-forbindelsen åbner for en bred vifte af kulturelle tilbud fra Berlin og Hamburg. Det er byer, der i kraft af deres størrelse er i stand til at præsentere et overflødighedshorn af kulturtilbud og underholdnings- og sportsoplevelser, som selv københavnerne ikke er vant til.

En bopæl på Lolland-Falster giver både marker og årstidernes skiften lige uden for døren og kort vej til de helt store kulturoplevelser, som ofte bliver tilbudt tidligere og billigere til tyskerne end til københavnerne, fordi konkurrencen og udbuddet er større.

Man behøver altså ikke gå glip af teater, opera og koncerter, fordi man vælger at bo på Lolland-Falster.

Giv Lolland en station
Med Femern Bælt-forbindelsen får vi superhurtige togforbindelser nordpå til København og sydpå til Europa, og dermed korte rejsetider til Hamburg og København. Det vil styrke Lolland-Falster som et sted, hvor det er attraktivt at bo, fordi der er så kort til Hamburg og Øresundsregionen - og de to områders mange jobmuligheder.

Derfor vil det være dumt, hvis man ikke allerede nu beslutter sig for at etablere en station på Lolland. Stationen i Rødbyhavn bliver nedlagt, og den påtænkte station ved Holeby skal alene være en nødstation.

Hvorfor beslutter politikerne sig ikke for at etablere en regulær station i Holeby, så Lolland også får det fulde udbytte af de hurtige togforbindelser til job og kultur?

Forrige artikel Fra stationsby til et kulturelt center Fra stationsby til et kulturelt center Næste artikel Sammen skaber vi kulturlivet Sammen skaber vi kulturlivet