LA: Museernes salg eller udsalg?

DEBAT: De danske museer skal naturligvis have lov at sælge visse dele af deres samlinger. Og det kommer hverken til at betyde færre sponsorpenge eller en svækkelse af kulturarven, skriver Mette Bock (LA).

Af Mette Bock (LA)
Kulturordfører

Jeg må sige, at debatten om at give museerne mulighed for at sælge visse effekter virkelig har undret mig.

Jeg skal love for, at følelserne kommer til fuld udblæsning. Kulturminister Marianne Jelved (R) har pure afvist tanken uden en egentlig argumentation, mens meningerne heldigvis er langt mere delte blandt museerne.

Tænk, at man i et land som Danmark ikke kan have tillid til, at muligheden for eventuelt salg af visse effekter kan finde sted, uden at man kuldkaster kulturarv, tømmer museerne for meningsfyldt indhold eller udelukker fremtidig sponsorstøtte.

Vi taler om at fjerne et forbud og udvise tillid til fagligt kompetente museumsfolk!

Går ikke ud over kulturarv eller sponsorstøtte
For det første skal salg naturligvis først kunne finde sted efter en museumsfaglig vurdering. Gerne af tredjepart. Man kan ønske salg, fordi man har mange effekter i samme kategori. Fordi man har fået effekter af større kvalitet. Eller fordi museet har ændret profil.

For det andet taler vi ikke om at sælge ud af kulturarven. Ja, det er rigtigt, at vurderingen af, hvad der er kulturarv ikke er entydig. Men er der entydighed, når vi taler om erhvervelsen af effekter? Hvis vi skal indsamle og opbevare alt, hvad vi tror, muligvis kan blive opfattet som værende kulturarv på et eller andet tidspunkt, får vi brug for mange, mange flere magasiner, der binder ressourcer, der kunne anvendes bedre og til større gavn for borgerne i formidlingen af kulturarven.

For det tredje kan jeg ganske enkelt ikke følge argumentet om, at fjernelse af forbuddet mod salg skulle true sponsorstøtten. Det kan man skrive sig ud af i de kontrakter, der indgås. Vil en sponsor finansiere et indkøb, kan det i sponsoraftalen gøres klart, at videresalg ikke må finde sted. Det er ikke en ny opfindelse.

Museer skal ikke opbevare
Vi taler om at fjerne et forbud og udvise tillid til museumsledelserne. Straks bryder en massiv modstand ud.

Museernes opgave er ikke opbevaring. Det er, i min optik, indsamling og formidling. Tænk, hvis salg af effekter, der aldrig kommer ud af magasinerne, kunne glæde de mennesker, der ønsker at købe og samtidig skabe økonomi til yderligere investering i udvikling. Til gavn for borgerne. Verden står altså ikke stille. 

Forrige artikel Barfoed: Jelveds kønskvoter er diskriminerende Barfoed: Jelveds kønskvoter er diskriminerende Næste artikel S: Kultur og erhverv skal spille bedre sammen S: Kultur og erhverv skal spille bedre sammen