Jytte Hilden: Kultur er at ytre sig

DEBAT: Danske kvinder har haft stemmeret i 100 år, men kampen for rettigheder er ikke slut. Det handler stadig om retten til at ytre sig, retten til kunstnerisk udfoldelse og retten til en plads i historiebøgerne, skriver Jytte Hilden (S).

Af Jytte Hilden (S)
Tidligere kulturminister

Det handler om menneskerettigheder. Det handler om stemmeret.

Det handler om at blive set, det handler om magt og eftermæle. Bogen om de "99 lyserøde elefanter", skrevet af forfattertrioen Kate Bluhme, Lene Frøslev og Jytte Hilden, er fortællingen om synlige og usædvanlige kvinder, der på markant vis har præget samfundet siden den allerførste grundlov.

I år fejrer vi her til lands, at det er 100 år siden kvinder med grundloven af 5. juni 1915 fik stemmeret. Det var en kamp, for ingenting kommer af ingenting, undtagen lommeuld. Og kampen for flere rettigheder stopper ikke, for det er retten til en plads i historiebøgerne, retten til at være med og retten til at være synlig.

Kultur er at ytre sig. Kultur er frodighed, mangfoldighed og alverdens farver, men kigger man sig rundt i dagens Danmark, så er der ikke mange gader med kvindenavne, ikke mange statuer af kvinder til hest. Antallet af kvindelige kunstnere repræsenteret på kunstmuseerne svarer slet ikke til antallet af kvindelige kunstnere og så videre og så videre.

Det er ikke lige meget
Kan ske, nogen vil sige, at det kan da være lige meget, men det er det tilsyneladende ikke for mænd. Så svaret er et indlysende nej. Vi kan ikke lave om på fortiden, men vi kan da netop i år finde de mange kvindelige kunstnere og deres værker frem fra museernes magasiner, der er for få overalt. Gå en tur på Statens Museum for Kunst, og sæt et mærke for eksempel en mælkebøtte, et kvindetegn, hver gang du passerer et maleri eller en skulptur af en kvindelig kunstner.

Kvindelige forfattere er såre populære og læses ivrigt, de står i hobetal på bibliotekernes hylder, lånes flittigt og købes i hobetal. Så vidt, så godt. Men det halter altså på museerne, det halter vist også i koncertsalene, og det halter med penge til kvindelige filminstruktører. Det er ikke alene et spørgsmål om at tælle mænd og kvinder, det er et spørgsmål om mangfoldighed, alsidighed og alverdens farver.

Nu her i år ved kvindernes internationale kampdag kåres "elefant" nummer 100 ved midnatsfesten PINK PARTY 7. marts i Pressen i JP/Politikens Hus.  Der vil være musik, sang, foto og taler. Kom og vær med (se mere her). Det handler stadig om menneskerettigheder, retten til at ytre sig, retten til kunstnerisk udfoldelse og retten til en plads - ikke blot i solen, men også i historiebøgerne.

Der er altid noget at kæmpe for.

 

Forrige artikel LA: Flere penge redder ikke dansk litteratur LA: Flere penge redder ikke dansk litteratur Næste artikel Mikkel Bogh: Hvornår bliver kultur til et ægte politikområde? Mikkel Bogh: Hvornår bliver kultur til et ægte politikområde?