Jelved: Digitalisering må ikke gøre biblioteker overflødige

DEBAT: Bibliotekerne står i en opbrudstid på grund af digitaliseringen. Men det er vigtigt, at de består og finder nye måder at formidle deres stof til borgerne på. Det skriver kulturminister Marianne Jelved (R), der derfor har stiftet en formidlingspris, der overrækkes til det bibiotek, der kommer bedst ud til borgerne.  

Af Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Jeg var for nylig på besøg i Skørping.

Her ligger et af Rebild Kommunes biblioteker. En ansat havde i længere tid undret sig over, at en af bibliotekets brugere lånte et meget stort antal lydbøger. Faktisk så mange, at bibliotekaren ikke kunne forstå, hvordan kvinden kunne nå at høre dem alle.

Nysgerrigheden blev så stor, at bibliotekaren en dag spurgte kvinden, hvordan i alverden hun havde tid til at konsumere den store mængde fortalte historier. Det viste sig, at svaret var ganske enkelt. Kvinden var kirkegårdsgraver, gik alene hele dagen og lyttede til oplæsninger.

Det inspirerede bibliotekets personale, da de som led i Kulturministeriets kampagne "Danmark Læser" skulle finde på nye måder at gøre biblioteket relevant for borgerne i kommunen. I dag tager de fat i alle enkeltmandsvirksomheder. Blandt andet de lokale landmænd og tilbyder dem lydbøger til de mange timer på traktoren i høstsæsonen.

Midt i en opbrudstid
Historien står for mig som et godt eksempel på, hvordan biblioteker rundt i landet finder helt nye muligheder for at nå endnu flere borgere.

Det er jeg glad for, da bibliotekerne står i en opbrudstid. Digitaliseringen kan i værste fald gøre bibliotekerne overflødige. Bøgerne kan downloades hjemmefra, vi kan læse avisen på nettet, og langt de fleste har selv en computer derhjemme, så de ikke behøver låne bibliotekernes.

Men for mig er det vigtigt, at bibliotekerne består. De er et fristed, hvor vi selv kan søge oplysning, inspiration og oplevelser uden, at der bliver stillet krav til os. Og det er et mødested, der er åbent for alle – såvel biblioteksbygningen som hjemmesiden.

Folkebiblioteket er den kulturinstitution i Danmark, som kan tælle flest besøg – også af mennesker, som ellers ikke benytter sig af så mange andre kulturtilbud. Over halvdelen af os er på biblioteket mindst en gang om året. Vi bestiller bøger over bibliotek.dk og henter dem på det lokale bibliotek efter arbejde – eller når vi alligevel skal til debatarrangement eller tale med borgerservice.

Formidlingspris til bibliotekerne
Det er en stor opgave for bibliotekerne at finde nye måder at formidle deres stof til borgerne på. F.eks. nytter det ikke, at det første, man bliver mødt af, når man træder ind ad døren, er en reol med alle de populære krimier. For så stopper brugerne der og går ikke på opdagelse i resten af bibliotekets materiale eller tilbud. Det være sig både de digitale og dem, der står på hylderne eller hænger på opslagstavlerne.

Jeg har derfor stiftet en formidlingspris til bibliotekerne, hvor jeg vil præmiere det bibliotek, der formår at få vist de lokale borgere, hvad deres bibliotek kan. Både digitalt, og når de går ned på biblioteket. For det er en guldgrube at have et bibliotek som mødested i sin kommune. 

Forrige artikel Barfoed: UnderholdningsOrkestret skal bestå Barfoed: UnderholdningsOrkestret skal bestå Næste artikel V: Flere film og færre puljer V: Flere film og færre puljer