Frit bogmarked skal ikke være for enhver pris

DEBAT: Et frit bogmarked er en god ting, men litteraturen er mere end kroner og ører. Den må ikke bare overlades til de rå markedskræfter, mener de Konservatives kulturordfører og formand, Lars Barfoed.

Af Lars Barfoed (K)
Kulturordfører 

Priserne på bøger falder og bogsalget stiger. Liberaliseringen af bogmarkedet har resulteret i store prisfald på både skønlitteratur og fagbøger, og samlet set vurderer Forbruger- og Konkurrencestyrelsen i en ny rapport, at de danske bogkøbere har sparet 319 millioner kroner som følge af liberaliseringen af bogmarkedet.

Det er rigtig godt set i et merkantilt perspektiv. Men de positive tal er ikke ensbetydende med, at det danske bogmarked set med kulturpolitiske øjne nødvendigvis har det godt.

Litteratur handler ikke kun om økonomi
Bogmarkedet udgøres af mere end bestsellere solgt på hylderne i supermarkedet midt mellem kødkonserves og billige dåsebajere.

Digtsamlinger fra andre debutanter end Yahya Hassen skal også have mulighed for at udkomme og til en rimelig pris.

I det hele taget er den smalle litteratur noget, vi skal beskytte, fordi markedet ikke altid klarer alle ting selv.

I dag ved vi faktisk ikke med sikkerhed, hvordan den smalle litteratur har det. Men fra bogbranchen forlyder det, at den er under pres.

Og det er indtil videre den eneste kvalitative vurdering, vi har af bogmarkedet. Forbruger- og Konkurrencestyrelsen har netop ikke kigget på det kvalitative og kulturpolitiske aspekt på bogmarkedet.

Det, mener jeg, er en fejl. Man kan ikke bare reducere kultur- og litteraturpolitik alene til et merkantilt spørgsmål om salg og økonomi.

Det er fint, at Forbruger- og Konkurrencestyrelsen vurderer bogmarkedet i en af deres mange undersøgelser af priser og konkurrenceforhold, men det er at gå for vidt, når det er samme metode, der bruges til at vurdere markedsvilkårene for dåsetomater og digtsamlinger.

Den smalle litteratur skal fremtidssikres
Litteraturen har en uvurderlig stor betydning for vores sprog, vores værdier og vores forståelse af samfundet og hinanden.

Det gælder alt litteratur, ikke kun bestsellere. Især den smalle litteratur betyder noget i den sammenhæng.

Det er en værdi, der risikerer at gå tabt, hvis bogmarkedet overlades til markedskræfterne uden noget beskyttelsesværn for de eksperimenterende udgivelser af ord, sætninger og fortællinger, kun nogle få opdager glæden af.

Som udgangspunkt ønsker jeg ikke at tilbagerulle liberaliseringen på bogmarkedet. Men hvis udviklingen presser den smalle litteratur helt ud af markedet, er jeg åben for at se, om der på sigt er brug for tiltag, der kan fremtidssikre dansk litteratur – ikke mindst den smalle litteratur.

Der eksisterer et behov for at gå systematisk til værks, hvor vi nøje følger udviklingen. Vi mangler ganske enkelt et klart billede af den kvalitative udvikling på bogmarkedet.

Sker der lige nu et kvalitetsskred i litteraturen, mens vi falder på halen over de faldende bogpriser? Det ved vi reelt ikke. Den viden er vi nødt til at sikre os, før vi fuldstændigt afviser bogbranchens ønske om en eller anden form for prisregulering af bogmarkedet.

Litteraturen må ikke overlades til de rå markedskræfter
Jeg mener, at der mere end nogensinde er behov for, at vi styrker bevidstheden om vores fælles kulturelle identitet.

Det er i høj grad under pres på grund af globaliseringen og hverdagens hastige forandringer. Skal vi forholde os til alt det nye og flygtige og stadigvæk hænge sammen som folk, kræver det, vi kender vores egne rødder og kultur.

Her spiller litteraturen en helt afgørende rolle. Derfor skal vi ikke bare overlade den til de rå markedskræfter alene.

Det kan i sidste ende gøre prisen for de billige bøger alt for dyr, hvis vi i fremtiden taber uerstattelig litteratur på gulvet.


Forrige artikel Ghostbuster med gode lederevner søges Ghostbuster med gode lederevner søges Næste artikel Tættere samarbejde mellem idrættens organisationer Tættere samarbejde mellem idrættens organisationer