Forfatter: Dansk litteratur er ved at uddø

DEBAT: Politikerne må understøtte dansk kvalitetslitteratur bedre end i dag, hvis de vil have sikkerhed for, at der overhovedet findes et selvstændigt dansk sprog om 50 år. Det skriver Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening. 

Af Jakob Vedelsby
Formand for Dansk Forfatterforening

Først et hurtigt blik på de vilkår, dansk litteratur bliver skabt under i 2015: Dansk er et lille sprogområde, og et typisk salg på 800 eksemplarer af en ny roman er ganske flot.

Det svarer til et salg på 20.000 i den tysktalende verden og måske 50.000 i den engelsktalende. Men de 800 bøger indbringer forfatteren 20-30.000 kroner for 2-3-4 års arbejde. Supplerende kan man måske tjene lidt på foredrag, et par håndører fra Copydan for kopiering af tekster og lidt biblioteksafgift. Ind i mellem kan man også være heldig at modtage et arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Det betyder alt i alt, at det for langt de fleste forfattere i Danmark er umuligt at leve af at skrive.

Men uden forfattere var der ingen bogbranche. Uden vores ord ville maskineriet gå i stå og forlagene, boghandlerne og bibliotekerne måtte lukke. Alligevel er det ofte forfattere, som holder for, når der skal omkostningsreduceres. Men hver gang et forlag skruer ned for forfatterens royalty-sats, eller når en boghandlerkæde eller streamingtjeneste presser priserne, eller når bibliotekerne skærer yderligere ned på bogindkøbet, så rammer det i sidste ende forfatteren på pengepungen. Med det resultat, at vi skal lave alt muligt andet end at skrive for at tjene til dagen og vejen.

Kvalitetslitteraturens død
Hvornår mon branchen forstår, at de saver i den gren, de selv sidder på. Og en dag så knækker den. Og hvornår mon politikerne forstår, at hvis de fortsætter med at tilslutte sig den omsiggribende hyldest til liberalisternes credo ”lad falde, hvad ej kan stå”, hvor markedet i stigende omfang er den dikterende kraft på litteraturområdet, vil danske forfattere fremover blive stillet stadig dårligere.

Resultatet bliver, at kvalitetslitteraturen gradvist uddør. Det danske sprog vil tørre ind for til sidst at transformere sig til en nordtysk dialekt. For det er ingen lovmæssighed, at der om 30-40-50 år vil blive frembragt den danske kvalitetslitteratur, som i dag udgør fundamentet for den fortsatte udvikling af et levende og selvstændigt sprog, som samtidig er et bærende grundlag for sammenhængskraften og identiteten i Danmark.

I Dansk Forfatterforening ønsker vi os politikere, der har modet og viljen til at skabe nogle rammer og betingelser, som langt bedre end i dag understøtter forfatterne og litteraturen, og dermed det danske sprogs overlevelse.

Tænketank skal sikre nytænkning
Men vi ønsker også at tage et aktivt medansvar for at sikre en sådan udvikling. Helt konkret har vi erkendt, at der er brug for friskt blod og ny energi udefra med henblik på nytænkning. Vi har derfor en ambition om at etablere en partipolitisk uafhængig innovationsplatform for litteratur. En tænketank bestående af idérige, kreative mennesker, som fortrinsvis slår deres folder ud alle mulige andre steder end i bogbranchen.

Det kan være erhvervsledere, universitetsforskere, trendeksperter, iværksættere, fremtidsforskere og kulturelle ildsjæle fra andre kunstarter. Vi vil samle alle disse mennesker i den nye tænketank med et fælles mål om at udvikle konkrete tiltag, der forbedrer danske forfatteres leve- og arbejdsvilkår. Tænketanken kan med fordel begynde med at gennemføre en levevilkårsundersøgelse blandt danske forfattere. Det vil give et godt grundlag for at målrette det videre arbejde.

Brug for hjælp
I Dansk Forfatterforening har vi ikke økonomiske muskler til at drive en sådan tænketank. Vi kan etablere den og lede den. Medlemmerne kan mødes i vores lokaler. Men vi har brug for hjælp til at finansiere driften.

Måske kunne en af de store danske kulturfonde træde til i en startfase. Endnu mere oplagt er det, at kulturpolitikerne på Christiansborg vælger at understøtte initiativet som led i bestræbelserne på at sikre, at vores efterkommere også har adgang til ny dansk kvalitetslitteratur, og at vi danskere har vores helt eget sprog. For det er ikke en selvfølge. Det forudsætter målrettet politisk handling nu.

Forrige artikel Barfoed: Styrk dansk kultur i udlandet Barfoed: Styrk dansk kultur i udlandet Næste artikel S: Vi styrker bibliotekerne i Danmark S: Vi styrker bibliotekerne i Danmark