Kulturborgmester: Fremtidens bibliotek skal være for alle

REPLIK: Frygten for det bogløse bibliotek er stærkt overdrevet. Bibliotekerne skal åbnes op, så de bliver et sted for alle borgere. Sådan skriver borgmester Carl Christian Ebbesen i en kommentar til Jens Christian Grøndahl.

Af Carl Christian Ebbesen
Kultur- og fritidsborgmester (DF), Københavns Kommune

I København bliver byens biblioteker flittigt brugt af studerende, børnefamilier og akademikere. Det glæder mig, men hvor ville det være skønt, hvis andre grupper i samfundet også fandt vej til biblioteket. Efter min mening skal folkebiblioteket, som navnet angiver, nemlig være for hele folket – ikke kun dem, der er opvokset i hjem med bogreoler i stuen, læser godnathistorier for deres børn eller nyder at læse stakkevis af romaner og digtsamlinger i sommerferien som forfatter Jens Christian Grøndahl.

Han retter i en klumme den 14. august i Altinget kritik af Københavns Kommunes nye plan for bibliotekerne, herunder kommunens indsats for at gøre biblioteket vedkommende og interessant for de 40 procent af københavnerne, der aldrig sætter deres ben på biblioteket.

Der findes folk, der ikke kunne drømme om at gå på biblioteket
Som forfatter har Jens Christian Grøndahl naturligvis et helt særligt forhold til bøger og litteratur. Jeg kan blot konstatere, at langtfra alle har det på samme måde. Der findes rent faktisk mennesker, der aldrig åbner en bog eller kunne drømme om at gå en tur på biblioteket. Det er en skam  – vel også for Jens Christian Grøndahl, der gerne vil have, at folk læser hans bøger?

Folkebibliotekernes rolle er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet for alle borgere. Derfor har vi pligt til at skabe tilbud til de borgere, der ikke føler, at biblioteket er et sted for dem. Det gør vi i København blandt andet med en række nye pilotprojekter, for eksempel et værkstedsbibliotek, udstillinger og et samarbejde med fodboldklubber. Forhåbentlig vil tiltagene få flere til at kigge nærmere på bibliotekets andre tilbud og materialer, herunder bøger.

Jens Christian Grøndahls frygt for det bogløse bibliotek er stærkt overdrevet. Selvfølgelig skal der være bøger på biblioteket, og der bliver rig mulighed for at spankulere ind fra gaden og sige goddag til Dostojevskij, Baudelaire eller Smærup Sørensen, som Jens Christian Grøndahl nævner.

Demokratisk at åbne bibliotekerne op
I København har vi blot tilladt os at rydde ud i de bøger, der er gået i stykker, ligger i 25 eksemplarer eller er uaktuelle, for eksempel rejseguides til det tidligere Østtyskland. På den måde kan vi vise bøgerne frem på en overskuelig og inspirerende måde og gør samtidig plads til arrangementer som foredrag, debatter og klubber, som københavnerne selv skaber eller tager del i.

For mig er det netop demokratisk at åbne bibliotekerne op, så de ikke er et tag-selv-bord for veluddannede, men et sted for alle borgere.

Forrige artikel Museumsdirektør: Kultur som overskudsforretning Museumsdirektør: Kultur som overskudsforretning Næste artikel Dagblade om kritik af mediestøtten: Giv os nu arbejdsro Dagblade om kritik af mediestøtten: Giv os nu arbejdsro