CPH Film Fund: Der skal tænkes nyt

DEBAT: På trods af stor succes hos danske film- og tv-serier skal vi turde at satse på nye strategier i filmbranchen for at overkomme de økonomiske udfordringer. Sådan lyder buskabet fra Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund.

Af Thomas Gammeltoft
Direktør i Copenhagen Film Fund

 

Den danske film- og tv-serie branche nyder utrolig opmærksomhed i disse tider. Vores tv-serier, spillefilm, instruktører, skuespillere og forfattere bliver efterspurgt overalt i verden.

 

Tillykke til den danske film og tv-branche, som modsat i mange andre lande herhjemme er en og samme branche. Vi har momentum. Nu skal vi fastholde og udvikle os videre herfra.

Økonomiske udfordringer
Udfordringen er bare, at vi har en haltende branche, rent økonomisk. Vi er i knæ til trods for al vores succes. Først og fremmest fordi vi er et meget lille sprogområde.

Herudover og for spillefilmenes vedkommende fordi digitaliseringen har betydet et farvel til en stor del af indtjeningspotentialet.

For tv-branchens vedkommende fordi der bliver produceret så forholdsvis få danske dramaserier - i særdeleshed udenfor DR, men også selv medregnet DR's egenproduktion.

Derfor og på tærsklen til et nyt filmforlig gældende for de næste 4 år (2015-2018), handler det i den grad om at turde tænke nyt. Åbne posen op for nye tanker og initiativer for kun derved kan vi udvikle vores filmbranche - blive bedre og sundere.

Vi skal turde at tænke nyt
Vi skal finde nye modeller for distribution af vores spillefilm, så vi ikke alene beror på indtjeningen fra biograferne, men kan få muliggjort nogle tidlige on-demand ”vinduer” for de nye film, mens de stadigvæk er top of mind. Det er vigtigt.

På tv-serie-siden skal vi opildne til, at DR tør og vil begynde at lægge ud i samarbejde med de uafhængige producenter. Dette gøres ved at udvide Public Service Puljen økonomisk og om nødvendigt åbne den op for DR.

Det er egentlig et mediepolitisk anliggende og ikke inkludereret i Filmloven, men det er noget der skal ha’ fokus.

Erhvervspolitisk vækststrategi skal medtænkes
Så til den mere sprængfarlige del. Der skal tænkes i en erhvervspolitisk vækststrategi, som kan fastholde og tiltrække de større danske såvel som internationale produktioner.

De lande, vi normalt sammenligner os med, har allerede læst skriften på væggen med det resultat, at de store produktioner helt bevidst går udenom og ikke producerer i Danmark, for det kan ikke simpelthen ikke betale sig.

Også i Norge overvejer man nu en slags erhvervsmæssige begunstigelser for at tiltrække de større internationale filmproduktioner. Copenhagen Economics kommer snart med et notat om filmbranchens evne til vækstskabelse, hvoraf det tydeligt fremgår, at der forekommer en meget stor omsætningsvækst i et område ved netop at tiltrække film- og tv-produktioner udefra.

Vækstfaktoren for film-og tv-branchen ligger blandt de 4 øverste af alle industrier. Det er således en win win situation for branchen, staten og filmproduktionerne, for der skabes vækst i form af nye arbejdspladser både inden for branchen og i relaterede erhverv.

Herudover udvikler man ekspertisen i branchen og hos talentet. Endelig er det et enestående udstillingsvindue for Danmark, vores produkter og kultur.

Vi skal være med her, og det må ikke ske på bekostning af kulturstøtten, men som et helt nødvendigt tillæg til denne. Hvis ikke, risikerer vi at tabe en af verdens i dag mest anerkendte og interessante filmindustrier på gulvet.

Det er sgu’ da ikke så klogt!

Forrige artikel Jammerbugt Kommune: Nærheden skaber vores kulturliv Jammerbugt Kommune: Nærheden skaber vores kulturliv Næste artikel K: Vi skal have en museumsplan K: Vi skal have en museumsplan