Billedkunstnere: Har du glemt os, Bertel?

DEBAT: Vi har endnu ikke set nye initiativer på billedkunstens område fra kulturminister Bertel Haarder (V), skriver Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund. Han kommer her med tre bud på, hvad der kan gøre en forskel.

Af Nis Rømer
Formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF)

Billedkunstnernes Forbund er i gang med at tage fat i de sværeste spørgsmål og gøre noget der, hvor det brænder på i kunsten.

Vi har endnu ikke set nye initiativer på billedkunstens område fra ministeren. Her er tre bud på, hvor det virkeligt vil gøre en forskel, og hvor vi sammen kan skabes politisk fodaftryk og handling:

Beskæftigelsesgraden er for lav for nyuddannede billedkunstnere. Som fagligt forbund har det siden årsskiftet været en af vores topprioriteter at ændre på. Vær den første kulturminister, der sætter fokus på efteruddannelse af kunstnere, det er bydende nødvendigt. Sæt gang i arbejdet med at finde en bæredygtig og fremadrettet finansierings- og uddannelsesmodel for provinsakademierne.

Efteruddannelse 
Lad os gå lidt dybere i problematikkerne: Billedkunstnere har ofte ikke en arbejdsgiver til at betale for efteruddannelse og kurser. Det kan på sigt betyde, at efteruddannelsesniveauet blandt kunstnere ikke udvikler sig i takt med det øvrige arbejdsmarked. Det vil have negativ effekt på fagets status og påvirkningskraft i samfundet. Samfundet har brug for kunsten. Regneark og kvantitative analyser skal styres og fortolkes af hele mennesker med kulturel indsigt, dannelse og følelse.

Efteruddannelse er en af de sikreste veje til personlig og faglig udvikling, og det kan også være med til at sikre indtægt og nye muligheder. Vi kunstnere kan lære nye metoder til undervisningen, få kendskab til nye visuelle eller sociale teknologier eller teknikker, blive fagligt opdaterede. Vi kan udvikle vores evne til at styre processer, lede andre eller formidle vores eget arbejde. Studierejser eller arbejdsophold gør det ikke alene.

Det er min ambition, at vi i BKF i de kommende år skal mangedoble antallet af kursusdage for medlemmerne. Og at forbundet kan medvirke til at skabe egentlige efteruddannelser for billedkunstnere på diplom- og masterniveau i lighed med de efteruddannelsesmuligheder, andre faggrupper har. Det er en kæmpe opgave, som vi har brug for ministeriets ekspertise og opbakning til.

Højere beskæftigelse
Vilkårene for nyuddannede kunstnere er kritiske: I dag skal man som bekendt kunne meget andet end at være en dygtig kunstner, hvis man vil leve af sin kunst.

Mange mærker det især i de første år efter afgang fra kunstakademiet, hvor kampen for at etablere sig i kunstlivet er hård.

BKF har lanceret en række nye initiativer for nyuddannede, men vi skal have ministeren til at arbejde med os for at skabe bedre beskæftigelse og dermed mere og bedre kunst.

Bedre model for provinsakademierne
Endeligt kan det ikke have gået ministerens øre forbi, at vilkårene for provinsakademierne er alt andet end idéelle. Vi sidder gerne med ved bordet, hvis der skal tages svære beslutninger for at sikre bæredygtige og ambitiøse kunstuddannelser i fremtiden.

Jeg mødes meget gerne med kulturministeren for at drøfte, hvordan vi sammen bedst muligt understøtter nyuddannede kunstnere, så de kan leve af deres kunst, hvordan vi skaber en ambitiøs model for provinsakademierne og endelig: hvordan vi skaber gode efteruddannelsesmuligheder for alle billedkunstnere.

Forrige artikel Tv-producent til Danske Medier: Drop visionsløse DR-angreb Tv-producent til Danske Medier: Drop visionsløse DR-angreb Næste artikel Mogens Jensen til Haarder: Du mangler visioner Mogens Jensen til Haarder: Du mangler visioner