Vindteknologi skal skabe viden og vækst

DEBAT: Danmark skal gå forrest i kampen for vindteknologi og grøn energi, og netop åbningen af det nye testcenter for vindmøller i Østerild er et tydeligt bevis på, at en bred politisk vilje for udbredelse af vedvarende energi eksisterer, skriver Steen Gade (SF).

Af Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører for SF

I weekenden blev det nye store testcenter for vindmøller indviet i Østerild. En milepæl for branchen – og et synligt bevis på den brede politiske vilje bag omstillingen til vedvarende energi. En vilje, som Folketinget demonstrerede i foråret med vedtagelsen af det bredeste, mest ambitiøse og langsigtede energiforlig nogensinde. Og en milepæl, fordi den danske vindbranches muligheder for at teste nye løsninger og produkter i egen baghave er sikret i årene fremover.

Vigtigheden af de beslutninger, der er taget gennem de seneste år, kan ikke undervurderes. Beslutninger, der sikrer fundamentet for en hel industri, der foreløbig har skabt 25.000 arbejdspladser i Danmark. Og beslutninger, der både fra politisk og branchens side understreger viljen til at fastholde produktion og vidensudvikling her i landet.

Danmark går i front 
Mens vi i weekenden indviede verdens største og mest ambitiøse testcenter for vindmøller, er flere virksomheder samtidig i gang med at udvikle de møller, der skal opstilles og testes på centret. Virksomheder, der har stærke baser i Danmark, og som benytter sig af nærheden til de omkring 500 små, mellemstore og store virksomheder, som udvikler og producerer systemer og komponenter til vindmøller, og som dermed er en afgørende del af historien og grundlaget for testcenteret i Østerild. Det er derudover også de små og mellemstore virksomheder, som selv omfavner mulighederne for test og demonstration af deres komponenter. 

For Danmark er unikt. Vi er hjem for den bredeste vindindustri i verden, hvor kompetencer inden for alle dele af produktudviklingen kan findes. Et faktum, der tiltrækker innovative vindkraftvirksomheder fra udlandet, og som sammen med verdens ledende muligheder for test og demonstration giver rammerne for, at Danmark fortsat kan være det førende vindland i verden.

Det er helt afgørende, at innovative virksomheder i Danmark har de rigtige testfaciliteter, for udviklingen går stærkt i eksempelvis Kina, Indien og USA – men også i lande tættere på os som Tyskland og Storbritannien. Det nye testcenter understreger, at Danmark vil være det udstillingsvindue i verden, hvor vi giver førende virksomheder mulighed for at vise og dokumentere, at her udvikles den nyeste og stærkeste vindmølleteknologi – og i dén proces skabes der job, værdifuld viden og eksport.

Kvaliteten er vigtig 
Sidste år eksporterede vindmølleindustrien for næsten 40 milliarder kroner. I en tid med international finanskrise og en voldsom konkurrence på et hurtigt voksende internationalt marked, er det vigtigere end nogensinde før, at de danske vindkraftvirksomheder kan levere den skarpeste grønne teknologi og derved skabe sig et teknologisk forspring.

Et teknologisk forspring, som skal være medvirkende til, at vi bibeholder vores position som verdens førende nation inden for vindkraft og derved sikrer Danmark stor del af kagen, når f.eks. udbygningen af vindkraft i Nordsøen virkelig tager fart frem imod 2020. Det bliver et kapløb – uden tvivl. Et kapløb om teknologiudvikling og ikke mindst arbejdspladser.

Men også her er det afgørende ikke størrelsen – men derimod kvaliteten, og vi har i Danmark lagt grundstenene for en kvalitetssikring af fremtidens løsninger på teknologisiden. Med testcenteret i Østerild, en testbænk på Lindø og en kommende vindtunnel på Danmarks Tekniske Universitet er der skabt en ambitiøs infrastruktur for test og demonstration i Danmark, som vil hjælpe til at det fortsat bliver danske virksomheder, der vinder kapløbet.

En test- og demonstrationsinfrastruktur, der kommer til at have stor betydning for forskning og udvikling og for danske arbejdspladser i de kommende år. 

Forrige artikel Grøn omstilling af transporten kræver styring Grøn omstilling af transporten kræver styring Næste artikel Nordisk marked for grønne certifikater bør udforskes Nordisk marked for grønne certifikater bør udforskes