Vindindustrien: Ingen kan være tjent med usikkerhed

DEBAT: Forligskredsen bag energiaftalen skal genbekræfte aftalens indhold, så arbejdet med at omstille Danmarks energisystem kan komme tilbage på sporet, skriver Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Af Jan Hylleberg
Administrerende direktør i Vindmølleindustrien

I et debatindlæg bragt i Jyllands-Posten 2. maj (se her) efterlyser 13 markante virksomheder i vindindustrien - i Danmark såvel som globalt - politisk stabilitet og opbakning til energiaftalen fra 2012.

Det fælles opråb, stilet til forligspartierne bag energiaftalen, er det første af sin art og er et klart tegn på situationens alvor og store betydning for virksomhederne i vindindustrien, store som små.

Som repræsentant for størstedelen af virksomhederne i vindindustrien i Danmark, bakker jeg op om virksomhedernes synspunkter og finder det ekstremt beklageligt og uholdbart, at virksomheder i energibranchen fortsat må leve med stor investeringsusikkerhed.

Det kan ingen være tjent med.

Derfor har jeg også flere gange understreget nødvendigheden af, at energiaftalens indhold bliver genbekræftet af forligskredsen bag aftalen, sådan at arbejdet med at omstille Danmarks energisystem kan komme tilbage på rette spor og op i gear.

I Danmark har vi en tradition for, at brede og langsigtede aftaler består.

Det er en tradition, som er vigtig at holde fast i, særligt på et område som energi, hvor Danmark gennem aktivt og fremadsynet politisk, forskningsmæssig og folkelig opbakning har skabt en industri, der er verdensledende.

Udvikling kræver opbakning
Vi befinder os lige nu i en klar førerposition på den internationale scene, hvor danske kompetencer er i høj kurs.

Branchen omsatte i 2013 for 80,4 milliarder kroner og eksporterede i samme periode for 48,7 milliarder kroner, og virksomhederne arbejder hver dag benhårdt på at fastholde Danmark som videns-hub, skabe arbejdspladser og sikre Danmarks position som attraktivt investeringsland.

Desuden fokuseres der intenst på at reducere prisen på energi fra vindmøller og dermed sikre aftagere af vindenergi et endnu mere konkurrencedygtigt energiprodukt, samtidig med at vi bygger en grønnere fremtid.

Men en sådan markedsposition vedligeholder ikke sig selv. Den kræver, at vi som branche konstant udvikler os.

Og det er ikke realistisk uden en troværdig politisk opbakning til energiaftalen og de nuværende rammer.

Netop nu er virksomhederne i fuld gang med at realisere de fastsatte mål for vindenergiudbygningen, hvor samlet 1.500 MW offshore og 1.800 MW onshore skal etableres frem mod 2020.

Derfor vil en aflysning af en eller flere havmølleparker være et totalt brud med forestillingen om Danmark som et retfærdigt og godt sted at drive forretning og investere.

Uro hæmmer konkurrence
I tilknytning til kommende danske havmølleparker har Energistyrelsen igangsat et større udbud, herunder indbudt investorer og selskaber til at byde på Horns Rev 3 og Kriegers Flak.

Denne satsning er milevidt foran, hvad man finder i andre lande Og det betyder, at konkurrencen øges, og prisen dermed bliver mere konkurrencedygtig til fordel for elkunderne.

Navnene på de fire selskaber, der er blevet prækvalificeret til at byde på Horns Rev 3 ventes i denne uge, samtidig med at branchen befinder sig i ekstrem usikkerhed.

Det er indlysende, at den aktuelle politiske uro er skadelig for ambitionen om at sikre en optimal konkurrence og dermed billigst mulig energi.

Forligspartierne bag energiaftalen bør snarest genbekræfte indholdet af aftalen, sådan at virksomheder kan koncentrere sig om at konkurrere om det danske marked og ikke bekymre sig om politiske beslutninger.

Virksomhederne i energibranchen bør kunne stole på de beslutninger, som blev truffet af et næsten enigt Folketing, da energiaftalen blev indgået for blot to år siden!

Forrige artikel Grønne organisationer: PSO-kompensationer skal begrænses Grønne organisationer: PSO-kompensationer skal begrænses Næste artikel Registreringsafgiften kan reducere CO2-udslip Registreringsafgiften kan reducere CO2-udslip