Solceller - ja tak

DEBAT: Prisen på omstillingen skal selvfølgelig indgå. Men udfordringen bliver at få det rette miks af vedvarende energiteknologier, og her hører solcellerne hjemme, skriver Danmarks Naturfredningsforening i et svar til Rasmus Helveg Petersen (R).

Af Sine Beuse Fauerby
Energimedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening

I et debatindlæg den 13. maj skriver Rasmus Helveg Petersen (R), at "det afgørende i den grønne omstilling er ikke, hvilken teknologi vi anvender - men hvilken pris omstillingen koster forbrugerne. Og her er solcellerne for dyre".

Helveg Petersen glemmer vist - som så mange andre - at grøn omstilling vel at mærke er bæredygtig omstilling. Og i en bæredygtig grøn omstilling er det naturligvis afgørende, hvilke teknologier der anvendes. Prisen på omstillingen skal selvfølgelig indgå i de valg, vi tager. Men udfordringen bliver at få det rette miks af vedvarende energiteknologier, og her hører solcellerne hjemme.

God udnyttelse af pladsen
I modsætning til andre vedvarende energiteknologier som vindmøller, og i særdeleshed i modsætning til biomasse, kræver solceller ikke nødvendigvis store arealer - de kan som bekendt sidde på folks tage. Netop i Danmark er vi særligt udfordret af landarealets størrelse og det enorme pres, der er på det. Derfor skal vi nøje overveje, hvordan vi bruger vore arealer bedst.

Vi kommer bestemt ikke uden om, at vindmøller prismæssigt er en god vedvarende energikilde - og at vindmøller skal være en væsentlig del af energiforsyningen, men at sende solcellerne ud i skyggen, fordi de er for dyre, er en fejl, som vil give den grønne omstilling en knap så grøn toning.

Solceller øger grøn bevisthed
Rasmus Helveg Petersen skriver desuden, at solceller fylder for meget i debatten og afsporer vores arbejde for en grøn omstilling. Overhovedet ikke. Det er tværtimod skønt, at mennesker landet over interesserer sig for solceller og har været villige til at investere i den teknologi. Det har været en rigtig god forretning, og husk på, at når borgerne producerer deres egen grønne energi, bliver de også mere bevidste omkring deres energiforbrug. En sådan mental grøn omstilling er også guld værd.

I DN vil vi fortsat arbejde for, at vi får et godt miks af forskellige energikilder - herunder solceller til at sikre Danmarks energiforsyning langt ud i fremtiden. Det er nødvendigt af hensyn til klima, miljø og natur. Vi håber, at politikerne vil iagttage samme helhedssyn og handle ud fra det.

Forrige artikel Trælse solceller Trælse solceller Næste artikel Liberalisering vil føre til højere varmepriser Liberalisering vil føre til højere varmepriser