SF: Danmark skal rykke på bæredygtig biomasse nu

DEBAT: Vi skal satse på fremtidens biobaserede samfund, mener SF'eren Steen Gade. Men det er forudsat, at Danmark er foregangsland på bæredygtighedskriterier. Og vi skal ikke vente på EU.

Af Steen Gade 
MF, energiordfører og klimaordfører for SF 

Det bæredygtige samfund vil vende ryggen til anvendelse af materialer og brændsler fra fossile kilder og i stedet satse på avanceret genanvendelse af materialer med udgangspunkt i "vugge til vugge"-tankegangen samt en afbalanceret udnyttelse af biomassen. Begge dele kan beskrives som cirkulære processer som en del af en cirkulær ressourceøkonomi, der anerkender naturens tålegrænser.

Vedvarende energi indeholder eksemplerne, der illustrerer begge disse processer - fremtidens biobaserede samfund handler altså om anvendelse af biomasse til energiformål, men det går langt videre end til energi. Vi skal anvende biomasse direkte fra fotosyntesen og fra det biologiske affald til produktion af materialer.

Det fantastiske ved biomasse er, at den hele tiden reproducerer sig selv og dermed er en evighedsmaskine, der leverer, så længe solen skinner på vores klode. Det er så også samtidig begrænsningen. Evig og begrænset på samme tid, hvilket betyder, at vi hele tiden skal høste renterne og lade kapitalen stå, samtidig med at vi respekterer den biologiske mangfoldighed.

Balance i brug af biomasse
Derfor skal de mange anvendelser af biomasse håndteres afbalanceret. Der er brug for fødevarer og foder - og meget mere i de kommende år med hurtigt voksende befolkningstal på kloden til mindst 9 mia. om 30-40 år. Desuden vil vi i fremtiden kunne fremstille en lang række bæredygtige, nyttige materialer, der vil kunne indgå i biologiske kredsløb efter anvendelsen. Alene derfor skal anvendelsen som brændsel ikke styre udviklingen alene, men vi skal selvfølgelig også udnytte biomassen til energiformål. Det sidste hensyn er til biodiversitet og natur, hvor udnyttelse ikke er acceptabel.

Den biomasse, der derfor påkalder sig mest interesse, er det organiske affald - såkaldt 2. generationsbiomasse - samt særligt dyrket biomasse til forskellige formål.

Afgørende politiske beslutninger 
Alt sammen lægger det op til, at udviklingen af det biobaserede samfund herhjemme kræver to afgørende ting: For det første, at vi i Danmark tager de nødvendige beslutninger om, at vi for alvor vil udvikle et biobaseret samfund. Og for det andet, at vi vil styre anvendelsen af biomassen og arealanvendelsen, så alle hensyn varetages, herunder at det ikke hindrer den nødvendige udbygning af produktion af sunde fødevarer for at sikre mad til alle og for at sikre os imod voldsom økonomisk spekulation i fødevaremangel - til skade for verdens mange milliarder fattige.

Derfor skal vi starte opbygning af bioraffinaderier, der er gjort klar til mange typer produktioner fra biobrændsler til materialer. På længere sigt er materialerne det mest interessante og lovende, og på langt sigt skal vi væk fra afbrænding - altså flydende brændsler og forgasning og derefter materialer.

Danmark skal være foregangsland - nu
Og derfor er det helt afgørende, at vi får fastlagt bæredygtighedsprincipper for dyrkning af biomassen. Vi har jo set, hvordan 1. generations-biobrændstof fra palmeolie direkte ødelægger store arealer i f.eks. Indonesien. Men også herhjemme vil vi kunne risikere forringelser, hvis vi ikke tænker os godt om. Derfor kan vi ikke bare vente på, at EU bliver færdig. Vi bliver nødt til at sikre os, at vi i Danmark anvender bæredygtighedskriterier både for fast og flydende biomasse.

Tilbage står en kæmpechance for dansk forskning og udvikling af både 2. generations- brændsler og mange nye materialer. Vi har stor ekspertise, vi har virksomheder, der er klar. Det er dumt, hvis vi ikke satser.

 

Forrige artikel Send Mere Strøm er ikke længere løsningen Send Mere Strøm er ikke længere løsningen Næste artikel Lave CO2-priser truer dansk og europæisk klimapolitik