Send Mere Strøm er ikke længere løsningen

DEBAT: Send Mere Strøm er ikke længere løsningen på vores energiudfordring. Flere nye initiativer sætter nu fart i en mere effektiv anvendelse af energien i Europa. Det skaber energibesparelser, teknologisk udvikling, vækst og beskæftigelse. Og det øger dansk eksport. Det mener Hans Peter Slente, branchedirektør i DI Energibranchen.

Af Hans Peter Slente
Branchedirektør, DI Energibranchen

Endelig kunne EU's Energieffektiviseringsdirektiv (EED) vedtages ved energiministrenes ministerrådsmøde i Luxembourg 15. juni. Vedtagelsen var kulminationen på et langt forhandlingsforløb, hvori mange har engageret sig i at fremme en mere energieffektiv tænkning rundt i hele EU. Ikke mindst fra dansk side har vi skubbet på for at skabe grundlag for en beslutning.

Direktivet anslås at kunne medvirke til at opnå energieffektivisering i EU på 17 pct. i 2020. Det er ikke hele vejen i mål i forhold til EU's 20-20-20-beslutning fra 2007 og at opnå 20 pct. energieffektivisering i år 2020. Men det er tæt nok på til, at det forekommer realistisk at målet vil kunne nås med de justeringer, som skal foretages frem mod 2020.

Flere virkemidler
Direktivet peger på en række virkemidler, som EU-landene skal tage i anvendelse. Blandt dem kan nævnes energibesparelsesforpligtelser til de nationale energiselskaber, energirenovering af bygningsmassen og øget udbredelse af fjernvarme.

Direktivet vil kræve investeringer hos de enkelte medlemslande, men det vil samtidig spare EU-regionen for indkøb af en betragtelig mængde energiressourcer fra 3.lande og dermed øge energisikkerheden og mindske miljøpåvirkningen i EU-regionen.

For Danmark, som huser mange af de virksomheder, som producerer energieffektiv teknologi, betyder direktivet styrkede afsætningsmuligheder i EU. Hjemmemarkedet for energieffektive løsninger øges med ét slag fra 5 mio. til 500 mio. personer.
Ikke mindst de danske EU-parlamentarikere og det danske formandskabs stærke team af embedsmænd med Martin Lidegaard i spidsen har arbejdet utrætteligt med denne højt prioriterede sag. At det er lykkedes, fortjener de stor anerkendelse for.

Smart Grid
En del af EED omhandler indførelsen af smarte målere, hvilket er med til at understøtte udbredelsen af intelligente energisystemer. Målet er at skabe incitamenter til at spare på energien ved at gøre det muligt for energiforbrugerne at reagere direkte på fleksible prissignaler.

I Danmark har vi en særlig tilskyndelse til at arbejde med Smart Grid, da vi med forårets energiforlig bliver stadig mere afhængige af en fluktuerende energikilde som vind. En mere fleksibel efterspørgsel, stærkere internationale energiforbindelser til at håndtere perioder med overskud eller underskud i energiproduktionen og et stærkere fokus på lagring af energi og samspil mellem el, gas og fjernvarme er alle elementer af fremtidens Smart Grid-strategi for Danmark.

Danmark huser allerede i dag nogle af de mest avancerede løsninger inden for Smart Grid. Men der venter et enormt udviklingsarbejde med at gøre det samlede danske energisystem "smartere". Det arbejde bliver en stor kraftanstrengelse for planlæggere, teknologiudviklere og energimarkedets aktører.
Også her er perspektivet, at hvis vi kan lykkes med at udvikle og indføre et Smart Grid i Danmark, så vil hele EU og senere resten af verden efterspørge vores løsninger.

I stedet for Send Mere Strøm bliver fremtidens løsning Energieffektivitet og Smart Grid.

Forrige artikel V: De første skridt mod biosamfundet er taget V: De første skridt mod biosamfundet er taget Næste artikel SF: Danmark skal rykke på bæredygtig biomasse nu SF: Danmark skal rykke på bæredygtig biomasse nu