Realisér grøn omstilling gennem fælles indsats

STAFET: Innovation og teknologiudvikling fylder for lidt i regeringens klimaplan. Den ambitiøse målsætning kræver, at alle sektorer trækker for, skriver Dansk Energis Lars Aagaard.

Af Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Målet med regeringens klimaplan er at bidrage til at realisere regeringsgrundlagets målsætning om at nå en 40 procents reduktion af udslippet af drivhusgasser.

En ambitiøs målsætning for at nå en grøn omstilling, som kræver, at alle sektorer – energi, boliger, transport og landbrug – trækker for.

Energiaftalen skal realiseres 
I Dansk Energi glæder vi os over, at klimaplanen hviler på et sikkert fundament i form af energiforliget fra 2012, som både landbrugs-, industri- og energibranchen stod bag. Det skal realiseres.

Der skal investeres store beløb i ombygning af kraftværker væk fra kul til bæredygtig biomasse, og nye, effektive vindmøller på land skal erstatte gamle, udtjente møller.

Vi skal bygge nye, store vindmøller på havet og ved kysten. Der skal investeres i energieffektive teknologier i vores huse – mere isolering, bedre vinduer og effektive varmepumper skal brede sig i de danske hjem.

Kun ved en fokuseret indsats når vi helt i mål. Set oppefra er der tale om en markant investering, rigtig mange job, grobunden for eksportindtægter og langt det største bidrag til at nedsætte udslippet af drivhusgasser fra Danmark.

Energisektorens investeringer er dermed det solide fundament for klimahandlingsplanen, og det siger derfor sig selv, at det er afgørende, at energiaftalen fra 2012 bliver til virkelighed.

Sektorer skal sammentænkes
Hvis vi skal indfri de sidste seks procentpoint, som mangler for at nå målet om de 40 procent, skal andre sektorer også bidrage med deres. Landbruget og transportsektoren er begge centrale i denne sammenhæng.

En del af løsningerne i de sektorer er helt uafhængige af energiområdet. Men der ligger muligheder i at sammentænke det mere og mere grønne energisystem, vi bygger i disse år. Vores transport skal udvikles mod el, brint og bæredygtige biobrændstoffer, og landbruget som energileverandør vil også afhjælpe affaldsproblemer.
 
Derfor er det Dansk Energis opfordring at gøre klimaindsatsen levedygtig ved at tænke innovation ind. Det kan skabe resultater – dels i form af en billigere klimaindsats, dels i form af lavere omkostninger, jobs og eksport.

Desværre fylder innovation og teknologiudvikling alt for lidt i det billede, der er tegnet op i klimaplanen, af hvordan vi kan håndtere klimaudfordringen. Det er problematisk, dels fordi mange gode løsninger udspringer af innovation, dels fordi de selv samme løsninger er grundlaget for vores fremtidige vækst og beskæftigelse. 
 
Alt dét skal tænkes ind i de initiativer fra klimaplanen, som ender med at blive valgt. Det vil sikre et robust energisystem – og give en række besparelser. Målet om fossilfrihed i 2050, som næsten hele Folketinget står bag, kommer tættere på. Og det betyder, at alle sektorer skal bidrage. Derfor skal der især gang i de områder, som ikke har flyttet sig meget. Der skal tænkes i helheder.
 
Vi ser klimaplanen som et godt udspil fra regeringen. Hvor meget andre sektorer skal levere, er tæt knyttet til, at den politiske aftale bag energiforliget bliver ført helt ud i livet, så vi for alvor får sat alle i sving med at sikre den nødvendige, grønne omstilling af det danske samfund.

Forrige artikel Klimaplan: Lastbiler er vejen frem Klimaplan: Lastbiler er vejen frem Næste artikel Finanslov: Gratis job her og nu i fjernvarmen