PSO-problematikken skal løses intelligent

DEBAT: Forhøjede PSO-omkostninger svækker danske, energitunge virksomheders konkurrenceevne, skriver Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd. Han efterspørger en målrettet løsning.

Af Søren Dyck-Madsen
Medarbejder i Det Økologiske Råds sekretariat

Det står klart, at de forventede omkostninger, som pålægges el-forbrugerne via det såkaldte PSO-bidrag, bliver højere både i dag og i 2020 end den beregning, som lå til grund for en bred politisk aftale med Energiforliget i marts 2012. Den vigtigste grund er, at prisen på el er faldet meget de sidste par år, ligesom markedet har forventninger til en fortsat lav el-pris de kommende år.

En anden årsag er, at EU's kvotesystem, dvs. handel med rettigheder til at udlede CO2, er kollapset på grund af overskud af kvoter. Dermed slipper den forurenende el-produktion for den omkostning, som udledningen af klimagasser medfører. Af disse grunde forventes udbygningen med vedvarende energi at blive dyrere i en periode.

Ikke et problem for alle
Der er brug for en intelligent løsning på dette problem. Men løsningen er ikke, som partiet Venstre fremfører, at ophæve energiforliget fra 2012. En ophævelse vil skabe så megen usikkerhed om den forventede energipolitiske kurs, at rigtig mange virksomheder vil blive ramt økonomisk. Dette synspunkt støttes heldigvis af både Dansk Energi og Dansk Industri m.fl.

Løsningen er derimod at få præciseret, hvilke typer af virksomheder, som har et egentligt problem. Derefter skal vi løse problemet for lige netop dem. Blot at skære alle over en kam uanset problem eller ej kan blive rasende dyrt for det danske samfund.

Et mindre antal energitunge danske virksomheder, som er væsentligt konkurrenceudsatte fra udlandet, har nemlig et problem med en fordyrelse af deres el-pris via en forhøjet PSO. For dermed kan de tabe konkurrenceevne over for udlandet, og det er ikke i dansk interesse. Langt de fleste virksomheder har ikke det problem.

Forslag fra EU-Kommission åbner mulighed for løsning
PSO er ikke en skat, men derimod el-forbrugernes betaling for den ekstraomkostning, som er nødvendig for at gennemføre energiomstillingen. Derfor tillader EU's statsstøtteregler ikke i større omfang at lade husholdningerne betale PSO-omkostningerne for den energitunge industri.

Tyskland har således gennem mange år haft en sådan ordning, men er nu udfordret af EU-Kommissionen, som varsler indgreb, hvis ikke tyskerne retter til og overholder statsstøttereglerne. Det vil give Tyskland et problem, som er klart større end det danske.

EU-Kommissionen har fremlagt et forslag til revision af statsstøttereglerne inden for miljø og energi. De vil blandt andet fremover tillade at give statsstøtte til virksomheder i sektorer, hvor en væsentlig del af omkostningerne kommer fra energi, og som er udsat for væsentlig international konkurrence. Vedtages dette forslag, åbner det for løsning af det danske problem med høj PSO-betaling i enkelte industrisektorer.

Målrettet løsning
Parterne bør derfor sætte sig sammen, identificere problemets omfang og blive enige om, hvilke sektorer og virksomheder hvor staten efter EU's nye regler kan kompensere de ramte virksomheder, således at de bevarer deres konkurrencekraft over for udlandet. Det skal samtidig ske på en måde, der fastholder virksomhedernes motivation til at spare på energien.

Herved løses problemet, samtidig med at regningen bliver så lille som muligt for samfundet. Desuden kan danske virksomheder fortsat investere i tillid til, at brede energipolitiske aftaler bliver respekteret af alle forligspartier. Så kan den omkostningseffektive omstilling af det danske energisystem til gavn for os alle fortsætte på en forudsigelig og effektiv måde.

Forrige artikel Danskerne siger nej til at sælge deres energiselskaber Danskerne siger nej til at sælge deres energiselskaber Næste artikel Når væksten bliver uøkonomisk Når væksten bliver uøkonomisk