Danskerne siger nej til at sælge deres energiselskaber

DEBAT: Danmark har brug for et energisystem, der tænker på effektivitet og grøn omstilling og ikke maksimering af profit til kommercielle ejere, skriver Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Af Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Et klart flertal går imod regeringens planer om at lade kommercielle aktører overtage forsynings- og energiselskaber. Regeringen bør stoppe udsalget af energiinfrastruktur - og tage sig en tænkepause.

"Nix, glem det". Sådan lyder den korte version af det svar, knap to tredjedele af danskerne giver, når de bliver spurgt, om det er en god ide at lade kommercielle aktører overtage danske energi- og forsyningsvirksomheder. Det viser en undersøgelse, TNS Gallup har foretaget for Dansk Fjernvarme.

63 procent af de adspurgte er uenige eller overvejende uenige i, at det er en god idé at privatisere og sælge danske energiselskaber. Modstanderne er i flertal både blandt de borgerlige vælgere og hos SR-regeringens egne støtter.

Undersøgelsen viser, at den massive modstand mod salget af aktier i Dong til Goldman Sachs ikke var en døgnflue. Danskerne siger klart nej til kommerciel drift af energiselskaberne. Og med god grund, for forbrugerne vil både miste styringen med selskaberne og komme til at betale højere priser.

Forbrugerne betaler for kommercialisering
Sporene skræmmer. Blandt andet står erfaringerne fra salget af fjernvarmen i Herning i klar erindring. Her er varmeprisen steget med mere end 2.500 kroner om året, fordi kommunen i 2012 fik lov til at hive en forrentning af indskudskapital ud af fjernvarmeselskabet. Det kostede forbrugerne 282 millioner kroner - selv om det helt oprindeligt var deres egne penge, ikke kommunens, der blev brugt til etableringen.

Det samme vil ske, hvis kapitalfonde, investeringsbanker og andre kommercielle aktører får indflydelse på fjernvarmeværkerne, der drives som non-profit selskaber efter Varmeforsyningslovens regler om hvile-i-sig-selv. Kommercielle aktører investerer ikke for deres blå øjnes skyld. De vil tjene penge.

Energitilsynet udgav i maj 2013 en rapport om effektiviteten hos fjernvarmeselskaber. Den viser, at de andelsejede (Amba) fjernvarmeværker er mest effektive, efterfulgt af de kommunalt ejede, mens de privatejede falder igennem.

Fjernvarmeforbrugere tilsluttet et kommercielt selskab betaler i gennemsnit 5.700 kr. mere om året for at få opvarmet et enfamiliehus end forbrugere, der er tilsluttet en forbrugerejet forsyning. Forklaringen er, at andelseje betyder sammenfald mellem selskabets, ejernes og forbrugernes interesser. Ingen har noget ud af at skrue prisen op. Tværtimod - det sikrer den billigste og mest effektive drift.

Erfaringerne fra vandsektoren viser, at omdannelsen til selskaber og forøgede krav til benchmarking har kostet 80 øre, hver gang man har sparet 70 øre. De eneste, der får gavn af det, er konsulentbranchen og advokater, der spinder guld.

Stop udsalget
Den klare folkelige modstand bør få regeringen til at stoppe planerne om bid for bid at kommercialisere energi- og forsyningsselskaberne. Arbejdet med at liberalisere de kommunale affaldsforbrændingsanlæg er allerede langt fremme. Regeringen bør bruge sin sunde fornuft, lytte til forbrugerne og stoppe udsalget i energisektoren, før det er for sent.

Danmark har brug for et energisystem, der tænker på effektivitet og grøn omstilling og ikke maksimering af profit til kommercielle ejere. Når først udsalgsfeberen har lagt sig, kan det ikke gøres om.

Forrige artikel Én gang til - for DONG Én gang til - for DONG Næste artikel PSO-problematikken skal løses intelligent PSO-problematikken skal løses intelligent