Politisk redaktør: Nu har vi sort på hvidt, hvem der udgør den samarbejdsvillige opposition

Både Dansk Folkeparti og Konservative er blandt de partier, som Altingets politiske redaktør hæfter sig ved, efter at et bredt flertal i Folketinget har indgået en finanslovsaftale.

Arenaen for fremtidige forhandlinger på Christiansborg er nu tegnet op.

Det konstaterer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, oven på den netop indgåede finanslovsaftale for resten af 2023.

Her er det lykkedes SVM-regeringen få et bredt flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti med.

"Det får betydning for den kommende politiske dynamik på Christiansborg," siger Esben Schjørring. {{toplink}}

En del af fortællingen mangler stadig

Det er omtrent fem måneder senere end normalt, at årets finanslov er landet. Udgangspunktet var en historisk lille pose penge at forhandle om. Den er undervejs blevet noget større.

Det er imidlertid fortsat "en meget lille finanslov", understreger Esben Schjørring. Derfor mangler SVM-regeringen fortsat at bevise, at den kan facilitere de helt store samfundsreformer.  

"Spillet om, hvorvidt og hvordan SVM-regeringen kan sætte handling bag de mange store overskrifter, går først for alvor i gang de kommende måneder. Og her bliver den næste finanslov for 2024 først for alvor brandfarlig for Christiansborg."

Hvad vil du holde øje med i tiden op til næste finanslovsudspil? 

"Jamen, jeg holder øje med, hvornår og hvordan det politiske arbejde med udspil, forhandlinger og aftaler kommer i gang for alvor. Det er en ny situation for alle på Borgen, at vi har en flertalsregering, hvor S og V er gået sammen. Det nye er, at regeringen ikke skal hente mandater, men legitimitet fra oppositionen. Og det bytteforhold – prisen for det – det skal alle lige vænne sig til. Finansloven er første skridt i den afklaring," lyder svaret.

Den samarbejdsvillige opposition

Især Venstre er glad for, at både LA og DF står bag aftalen. Det har været en prioritet for Venstre, lyder det fra den politiske redaktør.

"Nu har vi sort på hvidt, hvem der udgør den samarbejdsvillige opposition," siger han.

Samtidig er det parlamentariske arbejde for alvor kommet i gang med finanslovsaftalen. Og det havde regeringen "akut brug for", siger Esben Schjørring.

Men det er ikke kun regeringspartierne, der har grund til at være glade. For med finanslovsaftalen viser Morten Messerschmidt, at Dansk Folkeparti er et indflydelsesparti.

"Det har det for øvrigt altid været, og det bekræfter han nu."

K's position er bemærkelsesværdig 

Samtidig tydeliggør Inger Støjbergs fravær foran mediernes fremstrakte mikrofoner på mandagens pressemøde forskellen mellem Danmarksdemokraterne og DF over for deres fælles vælgersegment. 

"Så er spørgsmålet selvfølgelig, hvad det vælgersegment gerne vil have – indflydelse eller protest," siger den politiske redaktør.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Konservative ikke er med i aftalen, lyder det fra Esben Schjørring.

"Det rejser spørgsmålet om, hvad partiet egentlig vil."

Følg L 65 Finanslov for finansåret 2023
(Finansministeriet)

16/5
2023
15/5
2023
25/4
2023
25/4
2023
25/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
24/4
2023
25/4
2023
18/4
2023
23/3
2023

Forrige artikel Bredt flertal er enig om finanslov for 2023 Bredt flertal er enig om finanslov for 2023 Næste artikel Finanslov udskyder plan for Klimarådets fremtid til efteråret Finanslov udskyder plan for Klimarådets fremtid til efteråret