Omorganisering giver ikke prisstigning – det gør liberalisering

DEBAT: Det er glædeligt, at Miljøstyrelsen har skriftet fokus og nu er indstillet på, at affaldssektoren ikke skal liberaliseres, men i stedet omorganiseres, skriver Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.

Af Kim Mortensen
Direktør for Dansk Fjernvarme

Det glæder mig, at Miljøstyrelsen er indstillet på, at man ikke skal liberalisere affaldssektoren. For en liberalisering af affaldssektoren vil føre til prisstigninger for fjernvarmeforbrugerne, som får deres varme fra affaldsforbrænding.

Det vil en omorganisering derimod ikke nødvendigvis gøre. Og det er netop en omorganisering, som vicedirektør Claus Torp fra Miljøstyrelsen kalder det (23. maj), som både han og hans minister ellers hidtil har kaldet en liberalisering.

Miljøstyrelsens pludselige skifte
Forskellen er faktisk stor. For liberaliserer man affaldssektoren, så skal der kommercielle ejere ind, og de gør det ikke for deres blå øjnes skyld. De ønsker en fortjeneste. Sandsynligheden for, at en kommerciel ejer vil udnytte enhver lille mulighed for at indregne profit, er derfor stor og bliver ikke mindre af, at reglerne for prissætning af affaldsvarme i dag er meget uklare.

Energitilsynet offentliggjorde for ganske nylig en analyse. Den handler om prisforskellen på fjernvarme. Prisspændet er fra cirka 8000 kroner til cirka 37.000 kroner for at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh.

I den analyse undersøgte Energitilsynet også ejerskabsformens indflydelse på priserne. Svaret var her, at den klart mest effektive ejerskabsform er andelshaver-tanken, altså amba'erne. Dernæst de kommunaltejede værker og sidst kommercielt ejerskab.

Denne analyse kunne jo i øvrigt være den egentlige årsag til, at Claus Torp nu foretrækker at kalde det for omorganisering og ikke liberalisering af sektoren.

Fjernvarmesektor god til omorganisering
Og er der noget, fjernvarmesektoren er god til, så er det omorganisering. Faktisk gør vi det hele tiden, fordi udefrakommende faktorer som afgifter, brændselspriser og lovgivning ændrer sig hele tiden. Derfor er man nødt til at omorganisere sin drift løbende. Det betyder jo ikke, at man behøver at ændre et velfungerende andelsejerskab.

Affaldssektoren omorganiserer sig i øvrigt også og tilpasser sig udviklingen. Fremtiden for affaldsområdet er fornuftigt nok, at der skal genbruges mere af affaldet, og derfor vil der ske en kapacitetstilpasning til mindre mængder. Sådan er det, og sådan skal det være, for vi skal være bedre til at udnytte ressourcerne optimalt. Det er faktisk hele tanken med et fleksibelt system som fjernvarme. Fjernvarme er varmt vand i rør, og hvordan vandet varmes op, er teknisk set underordnet. Bare det bliver varmt.

Derfor udnytter vi i dag affaldet som en ressource. Faktisk så effektivt, at cirka 20 procent af fjernvarmen bliver til på baggrund af affald. Alternativt var affaldet blevet brændt af, uden man udnyttede overskudvarmen til fjernvarme.

Opvarmningskilder findes der uendeligt mange af. Spildvarme er en af de mest grønne, mest smarte og mest effektive at anvende overhovedet, fordi det alligevel er der, om det bliver brugt eller ej. Udnytter vi det ikke, så får fuglene bare varmet fødder i stedet. Det er ikke specielt miljøvenligt eller for den sags skyld samfundsøkonomisk.

Der er masser af muligheder for at gøre det bedre og løbende justere driften ind til at være bedst mulig.

Derfor tog Dansk Fjernvarme for snart 10 år siden initiativ til at benchmarke medlemmerne. 70 procent af vores medlemmer indgår frivilligt i den benchmark og anvender resultaterne til løbende optimering.

Bakker op om omorganisering
Affaldssektoren har vist ønske om optimering ved at anvise en mulighed, der vil give en gevinst på 315 millioner kroner. Den mulighed anbefaler jeg Miljøministeriet og miljøministeren at kigge nærmere på, fordi den har den åbenlyse og attraktive fordel, at den ikke koster fjernvarmeforbrugerne et trecifret millionbeløb, som de reelt ikke vil få andet end ekstra udgifter ud af.

De vil hverken få bedre, billigere eller grønnere fjernvarme, ved at en kommerciel ejer skal sikres en større fortjeneste på at gøre det samme, som de nuværende ejere af affaldsforbrændingsanlæg gør. Erfaringerne fra andre sektorer, der har været gennem en liberalisering, taler heller ikke for, for der har ikke været tale om bedre og billigere forsyninger til forbrugerne.

Men det har omorganisering flere gange medført. Så det er glædeligt, at Miljøstyrelsen nu har fokus på omorganisering og ikke liberalisering.

Forrige artikel Differentier PSO-afgiften Differentier PSO-afgiften Næste artikel EU er igen taget tomhændet til FN's klimaforhandlinger EU er igen taget tomhændet til FN's klimaforhandlinger