Ny debat: Hvordan sikrer vi et grønt CO2-kvotesystem i EU?

PRÆSENTATION: EU's klimaministre er blevet enige om, at kvotehandelssystemet skal strammes op. Men hvad skal der til for at få kvotesystemet til at virke efter hensigten? Og bør politikerne overhovedet pille ved systemet? Vi tager debatten.

I starten af marts blev EU's klima- og miljøministre enige om, at kvotehandelssystemet fra 2021 til 2030 skal have en opstrammer.

Tanken med systemet er at reducere EU's drivhusgasudledning fra el- og varmeproduktionen samt fra de store industrianlæg. Men på grund af et overskud af kvoter – og en deraf lav kvotepris – bidrager kvotehandlen kun i lille grad til den grønne omstilling.

Et centralt element i EU-minstrenes opstrammer er derfor, at raten for hvor mange ubrugte CO2-kvoter, der hvert år skal tages ud af markedet, skal fordobles. På den måde håber man fra politisk hold, at kvotemarkedet kommer til at fungere bedre.

Men er det nok til at sætte skub i en reel grøn omstilling? Og bør politikerne i det hele taget forsøge at “fixe" CO2-kvotesystemet? Og endeligt; er et kvotesystem overhovedet løsningen til at få bugt med CO2-gasserne?

Spørgsmålene er mange, og emnet er væsentligt. Derfor har Altinget: energi og klima spurgt et panel af politikere, forskere, interesseorganisationer og private virksomheder til sagen.

Mød debattørerne her:

Connie HedegaardConnie Hedegaard
Formand for KR Foundation. Connie Hedegaard var fra 2010 til 2014 EU's første klimakommissær. Hun er tidligere miljøminister og klima- og energiminister for Konservative. Hun er uddannet cand.mag. i historie og litteraturvidenskab.

 

Peter Birch SørensenPeter Birch Sørensen
Formand for Klimarådet. Peter Birch Sørensen er professor i økonomi på Københavns Universitet. Han er tidligere overvismand. Peter Birch Sørensen er den første formand for det uafhængige Klimaråd, der blev etableret i 2014.

 

Thomas Damkjær PetersenThomas Damkjær Petersen
Formand for ingeniørforeningen, IDA. Thomas Damkjær Petersen er uddannet civilingeniør ved DTU i by- og trafikplanlægning. Han har været formand for IDA siden 2016.

 

Christian Peter IbsenChristian Ibsen
Direktør i Concito. Christian Ibsen har tidligere arbejdet i Miljøministeriet og Klima- og Energiministeriet og haft særlig fokus på den faglige forberedelse af COP15. Han har også været Plan- og Klimachef i Fredensborg Kommune. Christian Ibsen er uddannet cand.polit.

 

Lars Gårn HansenLars Gårn Hansen
Medlem af De Økonomiske Råd. Lars Gårn Hansen er professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, hvor han forsker i miljøøkonomiske problemstillinger. Siden 2015 har han været medlem af De Økonomiske Råds formandsskab.

 

Christian PollChristian Poll (ALT)
Klima- og energiordfører for Alternativet. Christian Poll er uddannet civilingeniør fra DTU. Han har siddet i Folketinget siden 2015.

 

Thomas DanielsenThomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører for Venstre og formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg. Thomas Danielsen er uddannet bankrådgiver. Han har siddet i Folketinget siden 2011.

 

Margrete AukenMargrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet for SF, hvor hun sidder i gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance. Margrete Auken har siddet i Folketinget fra 1978 til 2004. Hun er uddannet cand.theol.

 

Ulrik StridbækUlrik Stridbæk
Chef for regulatoriske anliggender i DONG Energy. Ulrik Stridbæk har været i DONG Energy i ni år. Inden da arbejdede han i det Internationale Energi Agentur, hvor han var ansvarlig for analyser af elsektoren. Han er uddannet nationaløkonom.

 

Lars Christian LilleholtLars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister for Venstre. Lars Christian Lilleholt er uddannet journalist. Han er tidligere informationschef i Dansk Fjernvarmeværkers Forening. Han har siddet i Odense Byråd i 11 år og været medlem af Folketinget siden 2001. I 2015 blev han for første gang minister.

 

Jens Astrup Madsen Jens Astrup Madsen
Leder af afdelingen for energi, klima- og planter i Landbrug & Fødevarer. Jens Astrup Madsen er ekstern lektor på CBS og har tidligere været energichef i Landbrugsraadet. Han er uddannet cand.scient.pol. og cand.phil. 

Forrige artikel V: Nødvendigt med højere EU-priser på forurening V: Nødvendigt med højere EU-priser på forurening Næste artikel Morten Helveg: Kritik af nordsøaftalen klinger hult i Bruxelles Morten Helveg: Kritik af nordsøaftalen klinger hult i Bruxelles