Ny debat: Er klimakamp en klassekamp?

TEMA: I den kommende tid sætter Altinget: energi & klima fokus på den potentielle sociale slagside, når vi over de kommede år skal omstille vores samfund i en grønnere retning. Læs blandt andet Lilleholts, Klimarådets og den nye forkvinde for Ungeklimarådets bud på, hvordan vi indretter en socialt retfærdig klimapolitik. 

I de kommende år og årtier skal Danmark reducere CO2-udledningen markant, hvis vi vil leve op til vores internationale forpligtelser. Det betyder, at klimaet i stigende grad bevæger sig ind på andre politiske domæner. 

Transport- og fødevaresektoren står blandt andet for skud, og det vil uundgåeligt komme til at mærkes i de danske hjem, hvor man vil mærke forandringer i forbrugsvaner og livsstil. 

Den enkelte borger kan ikke løse klimaudfordringen ved egen hjælp, og derfor melder politikerne sig i varierende grad på banen med forslag, der skal sætte skub i den grønne omstilling. 

Ulige klimakamp
En rapport fra tænketanken Bruegel har senest slået fast, at de fleste klimaværktøjer i den politiske værktøjskasse vil ramme lavindkomstgrupper forholdsmæssigt mere end de velhavende husstande. En afgift på eksempelvis oksekød vil med andre ord kunne mærkes forholdsmæssigt mere i en lavindkomsthusstand end i velhaverfamilien.

Vi spørger:  

1. Er klimakampen i fare for at udvikle sig til en klassekamp?  

2. Hvordan udformer vi en socialt retfærdig klimapolitik?

Mød panelet her: 

Lars Christian LilleholtLars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister.

 

 

Rasmus NordqvistRasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører og politisk ordfører.

 

 

Peter MøllgaardPeter Møllgaard
Formand for Klimarådet, professor og dekan, Maastricht University School, fhv. Økonomiprofessor, CBS.

 

Monika Skadborg Monika Skadborg og Nilly Taheri
Hhv. formand for Ungeklimarådet og Danmarks ungdomsdelegerede til FN inden for klima og miljø.

 

Lars Gårn HansenLars Gårn Hansen
Professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet samt økonomisk vismand. 

 

Jonas HerbyJonas Herby
Specialkonsulent i Cepos og cand.polit.

 

 

Niels FuglsangNiels Fuglsang
Ph.d.-stipendiat hos Cevea og kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

--------

Som altid er debatten åben for yderligere bidrag og debattører. Skriv til qvistgaard@altinget.dk, hvis du ønsker at bidrage til debatten.

Forrige artikel Danmark skal have 450 kilometer ny vej: ”Fremtidens biler bliver grønne” Danmark skal have 450 kilometer ny vej: ”Fremtidens biler bliver grønne” Næste artikel Vicedirektør trækker sig fra Radius efter sag om stemmesnyd Vicedirektør trækker sig fra Radius efter sag om stemmesnyd