Lektien fra COP24 - sejr eller fiasko?

DEBAT: En måned er nu gået, siden COP24 tog sin ende. Hvad har vi lært, og hvad bør vi tage med os frem mod det kommende topmøde i Chile? Det spørger Altinget et bredt panel af politikere, forskere og aktører om i denne temadebat, der sætter spot på COP24's succeser og fiaskoer. 

COP24 er ovre. Efter to ugers klimaforhandlinger i den polske by Katowice lykkedes det 196 lande at blive enige om en aftale, som fastsætter Paris-aftalens regler og forpligtelser. 

”Vi har vist, at vi med hårdt arbejde og stort engagement har løst den bydende opgave, det er at få gjort Paris-aftalen flyvedygtig. Det er jeg virkelig glad for,” sagde klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) efterfølgende i en pressemeddelelse.  

Om knap et år gentages rutinen med det årlige klimatopmøde, denne gang i Chile. Men for manges vedkommende går topmødet og dets sejre og fiaskoer i glemmebogen, i takt med at julefreden sænker sig, og et nyt år begynder.

Men på Altinget: energi & klima inviterer vi nu et panel af forskere, politikere og aktører til at debattere lektien fra COP24 og tiden frem mod COP25 i november. 

Vi spørger: 

  • Levede COP24 op til forventningerne? 
  • Hvorfor gik det, som det gik? 
  • Hvad gør vi nu?

Mød panelet her: 

Lars Christian LilleholtLars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaministeren.

 

 

Pia Olsen DyhrPia Olsen Dyhr (SF)
Partileder og energiordfører. Fhv. minister.

 

 

Henryka Moscicka-Dendys
Polens ambassadør i Danmark. 

 

 

Jason BoxJason Box
Professor i glaciologi.

 

 

Dewi Naidu DylanderDewi Dylander
Underdirektør, PKA, og tidligere Danmarks chefforhandler ved de internationale klimaforhandlinger samt leder af den danske COP-delegation.

 

John ChristensenJohn Christensen
Direktør for UNEP DTU Partnership. 

 

 

Jens Mattias ClausenJens Mattias Clausen
Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace. 

Forrige artikel Vincent Hendricks om klimakrisen: Vores kollektive psykologi spænder ben for en bedre verden Vincent Hendricks om klimakrisen: Vores kollektive psykologi spænder ben for en bedre verden Næste artikel EL: Det skal være mere attraktivt at isolere loftet end at udskifte køkkenet EL: Det skal være mere attraktivt at isolere loftet end at udskifte køkkenet