Kul på Avedøre 2 – et stort skridt i den gale retning

DEBAT: Greenpeace fastholder sin kritik af DONG Energy. For selvom de planlægger at omstille fra kul til biomasse, så har de valgt at begynde med at gå den modsatte vej, skriver Tarjei Haaland.

Af Tarjei Haaland,
Klima- og energimedarbejder, Greenpeace

Thomas Dalsgaard (TD) påstår i en kommentar d. 4. april til mit indlæg af 30. marts - "Kul på Avedøre 2 - desværre ikke en aprilsnar" - at jeg skulle have skrevet, at "DONG Energy har svigtet sit løfte om at udskifte kul med biomasse og nu fyrer med endnu mere kul end tidligere".

Faktisk skrev jeg, at når DONG Energy omstiller til kul på Avedøre 2 og ikke omstiller til biomasse på Avedøre 1, så vil "kulforbruget på det samlede Avedøreværk i værste fald forøges med en faktor 2,8 i forhold til de seneste års drift".

Omstilling fra kul til biomasse
DONG Energy skal have ros for, at de er begyndt omstillingen fra kul til biomasse - og at de siger, at de har planer om at fortsætte hermed. Når TD skriver, at DONG Energy har reduceret kulforbruget med 30 procent i perioden 2006-2010, så glemmer han dog at fortælle, at 2006 var et år med kraftigt eksport af kulbaseret strøm til især vores nordiske nabolande.

Det faktiske danske forbrug af elværkskul i 2010 steg med godt 6 procent i forhold til 2005, som var et år med stor import af el. I forhold til 2006 var der - som TD anfører - tale om en reduktion på 30 procent, men i forhold til 2007 er reduktionen på kun 16 procent.

Dertil kommer, at en del af nedgangen i kulforbruget skyldes et fald i elforbruget grundet den økonomiske krise.

Forkert udvikling
Vores kritik går på, at DONG Energy planlægger at omstille fra kul til biomasse, men har valgt at starte med at gå den modsatte vej - fra biomasse til kul på Avedøre 2 - og samtidig på ubestemt tid har udskudt at omstille Avedøre 1 fra kul til biomasse, som man ellers havde stillet i udsigt.

TD slutter med en spagfærdig indrømmelse heraf, når han skriver, at det "er planen også at ombygge blok 1 på Avedøreværket, så den kan fyre med biomasse, så snart rammebetingelserne for en sådan ombygning er tilvejebragt".

Men han har sagt det meget mere bramfrit til Berlingske Tidende (24. februar):

"For DONG kan forretningen kun hænge sammen, hvis det er en fordel at skifte fra kul til biomasse. Det er ingen fordel i dag". Og videre: "Vores planer bliver udskudt mindst et år eller endnu længere. Vi har sagt det til Energiministeriet, at det er nødvendigt at ændre bl.a. varmeforsyningsloven, så vi kan dele afgiftsfordelene med vores varmekunder ved at gå fra kul til biomasse. I dag er det kun varmekunderne, der har fordelene. Ellers er vi nødt til at fortsætte med kulkraft og droppe biomasse på kraftværkerne".

Ingen hjælp fra regeringen
Der synes ikke for tiden at være megen konkret hjælp at hente hos regeringen. Den siger godt nok, at den vil ændre varmeforsyningsloven, men ikke hvornår. Og den foreslår samtidig en forsyningssikkerhedsafgift også på biomasse, som ikke vil gøre det mere tillokkende for DONG Energy at omstille fra kul til biomasse.

Med andre ord er der udsigt til en længere periode med en stærkt forøget indfyring af kul på Avedøreværket - og fortsat brug af kul på andre kraftværksblokke, som DONG Energy ellers havde planlagt at omstille til biomasse. Det er et pinagtigt energi- og miljømæssigt tilbageskridt, som hverken TD eller regeringen kan løbe fra.

Forrige artikel Omlægning af Avedøreværket giver mere vedvarende energi Omlægning af Avedøreværket giver mere vedvarende energi Næste artikel Energipolitisk vendepunkt Energipolitisk vendepunkt