Koblingsanlæg er pludselig en varm EU-sag

KLUMME: Europa-Parlamentet har taget hul på diskussionen om et forbud af gasser med meget voldsom drivhuseffekt. Forhåbentlig ender politikerne tæt på EU-Kommissionens udspil, skriver Ulrich Bang.

Af Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi

Udfasning af SF6-gas i koblingsanlæg i distributionsnettet er en del af en kommende forordning om fluorholdige drivhusgasser...

Tak for kaffe! Kompliceret, tja. Nørdet, ja. Store økonomiske konsekvenser, bestemt. Løsning af et stort miljøproblem, nej, egentligt ikke.

Det hele er startet ganske godt med et forslag om forbud mod fluorholdige gasser, der er gasser med en meget voldsom drivhuseffekt. Et ton SF6 svarer til 23.000 tons CO2. 

For klimaet er der altså tale om kradse sager, så Dansk Energi støtter aktivt en udfasning af disse f-gasser. 

Skærpede kontrolregler
Danmark er her et forgangsland. Vi kender vel bedst udfasningen af drivhusgasser i køleskabe, hvor naturlige kølemidler har vist deres værd. Køleskabene er ikke steget voldsomt i pris og virker stadig som køleskabe! 

Derfor er der også fra dansk side fuld opbakning til EU-kommissionens forslag om udfasning, der flugter fint med den danske model - herunder en undtagelse om at udfase SF6-gas i koblingsanlæg i distributionsnettet.

Alene i Danmark findes der over 18.000 koblingsanlæg med SF6-gas. Det samlede udslip er ca. 50 kg om året, og det kontrolleres løbende. Omregnet til CO2, svarer det til et samlet udslip på 1.150 ton CO2 eller under 0,02 promille af den danske udledning.

I EU-systemet er kæden pludselig hoppet af, for medlemsstaterne har fjernet undtagelsen af SF6-gas og vil indføre markant skærpede kontrolregler med krav om efteruddannelse og certificering af alle ansatte, der arbejder på koblingsanlæggene.

Der skal være konkrete alternativer på markedet
Den slags koster, og det er meget tvivlsomt, om det overhovedet vil have nogen effekt på lækagen af SF6. Hvis vi er i det meget positive hjørne og antager, at det kan halvere lækagen af SF6, så giver det en omkostning på knap 2.000 kr./ton CO2, hvilket er næsten 100 gange så meget som prisen på CO2-kvoter, eller over ti gange så meget som det koster at reducere CO2-udslippet ved en udbygning med vindmøller. Parlamentet har ikke holdt sig tilbage og følger nu trop med idéer om et generelt forbud.

Den danske udtagelse af SF6 skyldes primært to forhold. For det første er der ikke konkurrence på markedet for alternative teknologier, der direkte kan erstatte et koblingsanlæg med SF6. Der er p.t. kun én producent af alternativer. For det andet passer alternativet til SF6-gasserne ikke ind i de eksisterende transformerstationer. Det vil sige, at hele stationen skal ombygges og udvides. Hmm. Det svarer til, at det miljøvenlige alternativ til drivhusgasser i køleskabe betyder, at køleskabe bliver 70 cm brede og ikke de nuværende 60 cm, som alle køkkener er dimensioneret efter. Når det gamle køleskab går i stykker, kan man altså se frem til en større ombygning af køkkenet.

Alt det bliver naturligvis kommunikeret til beslutningstagerne i EU-parlamentet og Ministerrådet. Heldigvis tyder det på, at man i beslutningsprocessen igen nærmer sig det oprindelige forslag fra EU-kommissionen. Dansk Energi følger sagen tæt. Læren fra SF6-gas er, at det er vigtigt at følge tingene helt til dørs.

Forhåbentlig lander det ikke på en model, som betyder 'nye køkkener' i hele det ganske danske el-landskab.

Forrige artikel Grøn realisme i fremtidens energipolitik Grøn realisme i fremtidens energipolitik Næste artikel Om at blæse og have mel i munden Om at blæse og have mel i munden