KL til Cepos: Kommunerne sikrer borgernes engagement i klimakampen

Cepos mener, at kommunerne bør holde sig fra klimapolitikken. Men det er os i kommunerne, der sørger for, at borgere, virksomheder og andre lokale kræfter kan se sig selv i den grønne omstilling, skriver Birgit S. Hansen.

Jeg må tilstå, at jeg var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da jeg i mandags åbnede nyhedsbrevet fra Altinget.

For her kunne jeg læse i et debatindlæg fra de to CEPOS-økonomer Line Andersen og Otto Brøns-Petersen, at vi i kommunerne bør holde sig fra klimapolitikken.

Ja, man måtte forstå, at kommunernes klimapolitik ligefrem kan skade den grønne omstilling.

{{toplink}}

Indrømmet, jeg er ikke økonom – og bliver det nok heller aldrig. Men jeg må sige, at indlæggets indhold nærmer sig det absurde.

Jeg ser nemlig hver eneste dag, hvad lokal klimahandling kan gøre af forskel. For det er os i kommunerne, der med lokale tiltag omsætter de fine ord fra de store nationale og globale aftaler til konkret virkelighed ude i hver en krog af Danmark.

Når vi gør det, tager vi selvfølgelig udgangspunkt i globale og nationale aftaler. De sætter rammerne for vores indsats.

Klimakampen er en holdsport

Men i kommunerne tager vi ikke bare ansvar for at oversætte og implementere de store aftaler. Vi skubber også til et højere ambitionsniveau.

92 kommuner har lavet klimahandlingsplaner, der lever op til Paris-aftalen, og resten af kommunerne kommer til i løbet af 2023 og 2024.

Det er planer, der samlet set viser vejen til at reducere udledningen af drivhusgasser med hele 76 procent i 2030.

Klima-, energi- og forsyningsministeren sagde for nylig, at klimakampen er en holdsport. Det er jeg enig i.

For hvis klimamålene skal nå hele vejen fra statens skrivebord og ud i hele landet, er der brug for, at vi får oversat dem til den lokale virkelighed og skruet på netop de klimahåndtag, der giver mest mening lokalt.

Er man – som jeg – fra en stor landdistriktskommune i Nordjylland, indbyder de lokale forhold – for eksempel geografien – nemlig nogle gange til andre løsninger, end hvis man er fra en kommune på den københavnske vestegn.

Afgørende for borgernes inddragelse

Det er os i kommunerne, der sikrer, at de lokale borgere, virksomheder og andre lokale kræfter kan se sig selv i de tiltag, vi gennemfører.

For det er deres hverdag, vi ændrer på. Hvis ikke vi har deres opbakning, kommer vi aldrig i mål med de nationale og globale klimamål.

Når vi kommunalpolitikere træffer klimapolitiske beslutninger, står vi på skuldrene af de borgere, der har givet os vores demokratiske mandat. Og er borgerne utilfredse med de valg, vi træffer, er vejen til dialog kort.

Med andre ord: Kommunerne er afgørende for, at vi når i mål med den grønne omstilling – og gør det på en måde, hvor borgere og lokalsamfund bliver hørt undervejs.

Alternativet bliver først for alvor dyrt for klimaet.

Forrige artikel Sønderborgs borgmester: Det er i kommunerne, at mange klimatiltag for alvor kan få medvind Sønderborgs borgmester: Det er i kommunerne, at mange klimatiltag for alvor kan få medvind Næste artikel Etisk Handel: Lad bæredygtighed blive et centralt konkurrenceparameter i offentlige indkøb Etisk Handel: Lad bæredygtighed blive et centralt konkurrenceparameter i offentlige indkøb