Ingen plads til skifergas i den grønne omstilling

DEBAT: Hvis vi vil grøn omstilling, er det det gale spor at investere i at indvinde endnu en fossil energiform som skifergas. Det er vigtigt at holde snuden i det rigtige spor, skriver Naturfredningsforeningen.

Af Janne Wichard Henriksen
Klimapolitisk medarbejder i Naturfredningsforeningen

Diskussionen om skifergas i Danmark kører i højeste gear stadigvæk, på trods af den seneste udvikling i Frederikshavn, hvor borgernes bekymring for lokale miljøproblemer og påvirkning af landskabet fik de kommunale politikere til at udsætte beslutningen og bede om en grundigere undersøgelse af kommende prøveboringer.  

Flere sider af samme sag
Der er mange aspekter af denne sag. Miljøaspekterne er en ting, som selvfølgelig fylder meget i debatten. Lokalbefolkningen, der bor de steder, hvor de konkrete boringer skal finde sted, er med rette bekymrede for blandt andet deres grundvand, for de kemikalier, som skal pumpes ned i deres undergrund, og for, hvordan vores natur og landskab kommer til at se ud, hvis der skal produceres skifergas i Danmark.

Penge og økonomi er som altid en væsentlig del af det samlede billede, og netop Danmarks mulighed for at tjene penge spiller en væsentlig rolle i det her spørgsmål. Skifergas kan tiltrække investeringer og betyde indtjening for Danmark, lyder argumentet. Samtidig har vi politikere, der siger, at vi i Danmark skal tjene millioner på den grønne omstilling og udvikling af grønne teknologier, men hvor er de politikere henne i det her spørgsmål?

Skal investere i vedvarende energi
Problemet med skifergas er, at investeringerne bliver sendt de forkerte steder hen. Hvis vi vil grøn omstilling, er det det gale spor at investere i at indvinde endnu en fossil energiform som skifergas. Vi skal have en regering, der entydigt satser på grøn omstilling og grøn teknologi, og som udstikker klare linjer for, at det er det, vi skal investere i. Det er vigtigt at holde snuden i det rigtige spor.

Arbejdspladser er et andet aspekt af den økonomiske diskussion, som blandt andet Lars Christian Lilleholt har fremført i forbindelse med skifergas, og ja, der er arbejdspladser i et skifergaseventyr - i hvert fald 20. Det er det tal, som energiselskabet Total, som vil gennemføre prøveboringerne, selv har fremført. 

I Danmarks Naturfredningsforening vil vi ikke spille hasard med vores miljø, natur og landskab. Og slet ikke for at indvinde mere fossil energi og skabe 20 arbejdspladser, som i stedet kunne sikres med grøn teknologiudvikling.

Forrige artikel Venstre åben for dansk skifergas Venstre åben for dansk skifergas Næste artikel Europa-Parlamentet går i sort Europa-Parlamentet går i sort