Venstre åben for dansk skifergas

DEBAT: Ifølge Energistyrelsen slipper gas i Nordsøen op om kun 10 år. Derfor er skifergas i Danmarks undergrund en mulighed, der skal undersøges nærmere, skriver Venstres Lars Christian Lilleholt.

Af Lars Christian Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører

Danmark skal være selvforsynende i vedvarende energi fra 2050. Men hvad hvis Energistyrelsen får ret i, at der kun er 10 år tilbage af vores selvforsyning med naturgas fra Nordsøen? Så står vi over for en periode på knap 30 år, hvor vi skal betale udlandet milliarder for vores energi. Inden det kommer så vidt, hvorfor så ikke afsøge mulighederne for at være selvforsynende helt indtil 2050?

Bør bakke op om prøveborings-tilladelse
Debatten om skifergas har raset, efter at der er blevet udstedt licens til at lave prøveboringer i Nordjylland og Nordsjælland. Men i debatten har man indtil nu overset to helt centrale elementer.

Dels glemmer man, at vi i Danmark aktivt har valgt at undersøge, om der er skifergas i den danske undergrund. Licensen til at udføre denne efterforskning er givet til en virksomhed med erfaring inden for skifergas, der skal udføre undersøgelsen i samarbejde med Nordsøfonden.

Udstedelsen af licenser til udvinding af skifergas er en invitation til, at virksomheder investerer i vores land under vilkår, vi selv bestemmer. Vi bør værdsætte denne type investeringer og sørge for, at virksomhederne får en fair behandling og stabile rammer.

Hvilke energikilder kan sikre forsyning?
Dels er der god grund til at undersøge, hvilke energikilder der er i den danske undergrund. Vi mangler, som nævnt, fortsat stabile energikilder i overgangen til en energiforsyning, der baserer sig på 100 procent vedvarende energi.

Det handler om at sikre den danske forsyningssikkerhed, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

Ja til undersøgelser om skifergas
I debatten synes jeg, at man overser det faktum, at vi er afhængige af fossile energikilder en tid endnu. Derfor handler det også om at sørge for, at danske virksomheder og borgere ikke betaler mere for energi købt af udlandet, hvis vi med danske arbejdspladser selv kan hente det op af undergrunden under forsvarlige forhold.

Og netop sikringen af forsvarlige forhold for udvinding af skifergas er alfa omega. Derfor handler efterforskningen i Nordjylland og Nordsjælland ikke bare om projekteternes økonomiske muligheder, men i høj grad også om de miljømæssige udfordringer, skifergassen kan have.

Vi har al mulig grund til at hilse undersøgelser om skifergas velkommen, fordi den gør os klogere på de muligheder, vi har i sikringen af Danmarks fremtidige energiforsyning. Vi bør undersøge mulighederne i dag for fortsat at være selvforsynende i morgen.

Hvis vi med danske arbejdspladser, på forsvarlig vis, har en chance for at hente energi op fra vores egen undergrund ind i vores egne stuer indtil 2050, så synes jeg, vi bør undersøge mulighederne til bunds.

Forrige artikel Når vi benægter det indlysende Når vi benægter det indlysende Næste artikel Ingen plads til skifergas i den grønne omstilling Ingen plads til skifergas i den grønne omstilling