Hvor er visionerne for Arktis?

DEBAT: Den danske regering sidder på hænderne, mens Arktis trues af klimaforandringerne. Det er ude af trit med danskernes holdning, skriver Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Af Jon Burgwald
Arktisansvarlig i Greenpeace

Verdens øjne hviler på Grønland og Arktis i disse år. I takt med at klimaforandringerne får isen til at smelte, åbnes muligheder for nye sejlruter, olieudvinding og fiskeri, men også store udfordringer for det sårbare miljø.

Mere end nogensinde før er der behov for en debat om fremtiden for Arktis. Og her kan et land som Danmark, gennem Rigsfællesskabet og vores plads i Arktisk Råd, spille en vigtig rolle i at bidrage til en bæredygtig udvikling af regionen.

Uambitiøs regering

Den mulighed kunne man forvente, at den danske regering ville gribe. I lyset af de grønne ambitioner, som Danmark ofte – til dels med rette – bryster sig af, skulle man tro, at regeringen også havde et ønske om at beskytte det sårbare Arktis, som allerede er alvorligt truet af klimaforandringerne.

Det er desværre ikke tilfældet. Regeringen har godt nok opgraderet på den administrative front med en arktisk ambassadør, men lige så snart det drejer sig om at føre politik på området eller endsige bare tilkendegive en holdning, bliver det underligt vagt.

Der er ingen tvivl om, at Danmarks historiske behandling af Grønland på mange måder har været uheldig og endog ofte direkte skadelig. Samtidig er det utrolig vigtigt, at man respekterer den grønlandske selvstændighed og retten til egne ressourcer.

Den danske regering hverken kan eller skal diktere, hvad Grønland må og ikke må.

Klar og visionær politik for Arktis

Men respekten for grønlandsk selvbestemmelse bør på ingen måde forhindre den danske regering i at have en klar og visionær politik for, hvordan vi bedst kan beskytte og udvikle Arktis.

Dette gør sig i særlig grad gældende, fordi den danske regering har en række direkte ansvarsområder, når det kommer til jagten på Nordpolen, til beredskab ved olieboringer i grønlandsk farvand og til kontrol af fiskeriet. Men selv på disse områder, hvor den danske regering er direkte ansvarlig, tør man knap nok åbne munden.

Arktis bør beskyttes
En meningsmåling foretaget for Greenpeace af RIWI viser, at den danske regerings manglende ambitionsniveau for Arktis ikke kun er ryggesløs, men også i modstrid med den danske befolknings holdninger til Arktis.

Den viser krystalklart, at der blandt befolkningen er et ønske om en beskyttelse af det unikke arktiske miljø. 71 procent ønsker, at det Arktiske Ocean forbliver frit for olieudvinding, og at det område omkring Nordpolen, som i dag ikke tilhører nogen stater, udnævnes til et naturreservat.

Ude af trit med befolkningen

Resultaterne af meningsmålingen sender et tydeligt signal til den danske regering om, at den er helt ude af trit med befolkningen.

Samtidig giver målingen regeringen en gylden mulighed for at komme tilbage på sporet og arbejde for reel beskyttelse af Arktis, vel vidende at befolkningen bakker op. Den mulighed bør regeringen nu gribe og målrettet påbegynde arbejdet for at stoppe de vanvittige arktiske olieboringer.

Relationen mellem Danmark og Grønland har for længe været undskyldningen, men hvis forholdet imellem de to lande nogensinde skal blive ligeligt, bliver man nødt til at droppe de misforståede hensyn og sætte ærligheden, respekten og visionerne i stedet. 

Forrige artikel Lovgivning begrænser vandselskabers muligheder for at være energismarte Lovgivning begrænser vandselskabers muligheder for at være energismarte Næste artikel Kampen om Europas grønne ambitioner Kampen om Europas grønne ambitioner