Hastelov udløser byge af spørgsmål

EL-LOV: Liberal Alliance har rejst en lang række kritiske spørgsmål til klima- og energiministeren om den nye lov om forsyningspligten. Partiet er bange for, forslaget betyder pristigninger til elkunderne efter 2014.

Mens partierne bag energiaftalen fra marts ser ret positivt på den netop fremsatte lov om forsyningspligten, så er Liberal Alliance anderledes skeptisk over for lovforslaget, der skal skabe større konkurrence på el.

Partiet har derfor sendt en lang række spørgsmål afsted til klima- og energiminister Martin Lidegaard (R). Liberal Alliances energiordfører Villum Christensen forklarer her, hvorfor forslaget bekymrer dem, og hvorfor det er nødvendigt at stille så mange spørgsmål.

"Vi har stillet disse spørgsmål, fordi vi generelt er alvorligt bekymret for, at markedet ikke kommer til at fungere, fordi de store spillere vil have en interesse i IKKE at vække de sovende el-kunder. Som jeg sagde i min ordførertale, så har liberaliseringen jo vist sig slet ikke at fungere i de sidste 10 år, fordi vi har etableret nogle de facto geografiske monopoler," siger Villum Christensen.

Hvad bekymrer jer mest ved forslaget?

"Vi vil reelt komme til at få prisstigninger efter 2014, hvis ikke markedet fungerer, når der ikke længere er beskyttelse fra Energitilsynet. Og så er vi meget i tvivl om, hvorvidt el-selskabernes fortrinsstilling er lovmedholdelig i forhold til EU - for det må anses som ret umuligt for udenforstående at komme ind på markedet."

I appellerer til, at justitsministeren bliver inddraget i dette spørgsmål. Hvorfor det?

"Fordi vi tror Justitsministeriet er skarpere på dette spørgsmål end Energistyrelsen, som i mange tilfælde synes at flugte med energiselskabernes interesser. Det ses også i høringssvaret, hvor Energistyrelsen er meget bekymret for ekspropriationsproblemet i forhold til kundekartotekerne, men ikke for forfordelingen. Set i historisk lys er det vel også svært helt at sammenligne de store el-selskaber med helt almindelige private virksomheder. De har jo fået kunderne foræret i sin tid."

Forslaget skal skabe mere konkurrence på el. Mener I ikke, det kun er en god ting?

"Jo, det er en god ting. Men konkurrencen skal hjælpes på vej - det har historien vist os," siger Villum Christensen.

På torsdag bliver forslaget udvalgsbehandlet med gennemgang af besvarelser fra ministeren og en politisk drøftelse.

Forrige artikel Bliver klimaforhandlingerne en ørkenvandring?  Bliver klimaforhandlingerne en ørkenvandring? Næste artikel Lidegaards energi-visioner kræver nye toner fra EU Lidegaards energi-visioner kræver nye toner fra EU