Energitilsynet: Nødvendigt med mere konkurrence på el

KONKURRENCE: Ny rapport fra Energitilsynet fastslår, at der er brug for at ændre reglerne for konkurrence på el-markedet. En mulighed er at skrotte loven om forsyningspligt.

Det danske el-marked er hverken attraktivt for forbrugerne eller for nye el-leverandører. Der er simpelthen ikke konkurrence nok. Det fastslår ny rapport fra Energitilsynet.

Faktisk er det cirka 90 procent af de danske el-forbrugere, som ikke har skiftet el-leverandør, selvom det har været muligt siden 2003.

"Forbrugerne føler ikke, der er nok økonomisk incitament til at skifte el-selskab. Men det vil være godt med konkurrence og aktive forbrugere på det her område, og det er der ikke i særlig høj grad, og det har nogle konsekvenser," siger Rune Moesgaard, kontorchef i Energitilsynet.

Energitilsynets analyse peger på, at det har konsekvenser for effektiviteten, produktudviklingen og innovationen hos ellevendørerne - og så betyder den ringe konkurrence, at nye el-leveradører holder sig væk.

Stopklods for konkurrende el-selskaber
I dag bliver der givet forsyningspligt-bevillinger i 37 områder. Og hvis kunderne i et område ikke er særlig villige til at skifte el-selskab, så er det ikke attraktivt for nye levenradører at forsøge sig med konkurrence om kunderne.

"Der er også et element af "hønen og ægget". Altså: hvor attraktivt er det for el-leverandører at gå ind på det her marked, hvis de observerer, at kunderne ikke er så villige til at flytte sig. Så må de jo vurdere, om det er umagen værd at begynde at lave innovation på det her," siger Rune Moesgaard.

En mulighed er at sløjfe loven om forsyningspligt.

"Hvis man ophæver den eksisterende forsyningspligtregulering fuldstændigt, og forbrugernes villighed til at skifte leverandør ikke ændrer sig, så er det sansynligt, at der vil komme prisstigninger på kort sigt. Det tror vi så vil blive udlignet af, at der vil komme nye udbydere ind, som får interesse i at udbyde nye produkter," siger Rune Moesgaard.

Det vil sandsynligvis give mere konkurrence og i sidste ende billigere strøm for forbrugerne. Men forbrugernes adfærd er ikke til at forudsige.

Forbrugerrådet afviser
Der skal dog andre midler til, hvis man spørger Forbrugerrådet. Det fremgår af deres høringssvar til lovforslaget. Heri savner man en grundigere analyse af, hvordan et velfungerende konkurrencemarked vil se ud.

Forbrugerrådet mener, at fjerner man forsyningspligtorningen, risikerer de svageste el-forbrugere - altså de der ikke aktivt tager stilling til deres el-leverandør - at blive tabere.

Login