FN-topmøde skal give ny energi til klimaforhandlingerne

DEBAT: FN's klimatopmøde i New York i denne uge kan sætte EU under pres, hvis Kina og USA vælger at skrue op for klimaambitionerne. Det skriver Mattias Söderberg, klimapolitisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Af Mattias Söderberg
Klimapolitisk rådgiver for Folkekirkens Nødhjælp 

Mens verdens klimaforskere producerer stadig flere rapporter om, hvor alvorlig situationen er, har de internationale klimaforhandlinger ikke leveret de fremskridt, vi har brug for. Derfor inviterer FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i dag til topmøde for verdens statsledere. Intentionen med mødet er ikke at forhandle nye aftaler, men at give plads til, at landene kan præsentere deres tanker, ideer og nye initiativer. 

Topmøder skaber altid opmærksomhed, men hvilken effekt vil Ban Ki-Moons klimatopmøde få, ud over et større CO2-udslip fra alle flyverejserne og et antal spaltemillimeter i forskellige medier? 

Kampen om opmærksomhed
Invitationen til mødet har allerede i sig selv skabt et vigtigt resultat. Når der kommer en invitation fra FNs generalsekretær, bør man møde op, og når mødet handler om, at man skal præsentere sit lands planer, så får man travlt. En deltagende statsleder vil selvfølgelig gerne have noget at præsentere. Mon ikke klima er kommet på dagsorden ved mange regeringsmøder rundt om i verden?

I Danmark har klima, energi og bygningsministeriet haft travlt. Et nyt og innovativt initiativ skal præsenteres. 

På mødet bliver der tid til at lytte, og ikke mindst til at sammenligne. Alle lande ønsker, at deres initiativer får opmærksomhed, og at netop deres ideer bliver kåret som de mest ambitiøse. Alle kan dog ikke være bedst, og efter mødet kan man derfor håbe på, at mange tager hjem med overvejelser om, hvad der kan gøres for at øge deres egne ambitioner.

Det bliver f.eks. interessant at se, om mødet i New York kan påvirke de igangværende interne EU-forhandlinger om EU's kommende klimamål for 2030. Hvis USA, Kina og de andre store ulande præsenterer konstruktive og ambitiøse ideer, kommer der pres på EU om  også at øge ambitionerne. 

Internationalt skub på klimaforhandlingeren
Endelig vil mødet helt sikkert indeholde en lang række smukke taler. Talerne i sig selv har ikke nogen større effekt, men hvis de kan signalere tillid til de igangværende klimaforhandlinger i FN-regi og ønske om fremgang, kompromisvillighed og øget ambition, kan de måske give et positivt skub til de diplomater, der allerede i oktober mødes i Bonn for at forhandle videre om en fremtidig global klimaaftale.

Klimaforhandlingerne har brug for ny energi, og netop det kan Ban Ki-Moons invitation måske give. 

De gode resultater er dog langt fra sikre. Erfaringerne viser, at hvis man tager udgangspunkt i, hvad landene er villige til, er det langt fra nok i forhold til, hvad videnskaben siger er nødvendigt. Der er også mange lande, som ikke sender deres statsledere, som ikke planlægger at komme med store præsentationer, og som bare pakker gamle initiativer ind i nyt papir. 

Muligheden for at skabe en positiv dynamik, som kan sætte skub i de internationale klimaforhandlinger, er tilstede. I dag må vi se, om de deltagende statsledere griber muligheden og gør, hvad der er brug for – viser at de vil gå foran i den globale klimakamp. 

Forrige artikel Kriser og klima vil præge FN’s generalforsamling 2014 Kriser og klima vil præge FN’s generalforsamling 2014 Næste artikel Den nye Kommission skal tage de energipolitiske tøjler fra medlemslandene Den nye Kommission skal tage de energipolitiske tøjler fra medlemslandene