S: Energisektoren er et grønt guldæg

DEBAT: Det går godt med den grønne energi. Havvind hitter, og grøn eksport buldrer frem. Det mener klima- og energiordfører Jens Joel (S), der vil holde et højt ambitionsniveau på området.

Af Jens Joel
Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne samt klima- og energiordfører

Vi har vinden i ryggen – ikke ryggen mod muren. Styrtdyk i priserne på havvindmølleparken Horns Rev 3, Apple, der slår sig ned i det jyske, og hver femte eksportkrone, der hentes hjem via energiindustrien. Det kan (som Allan Olsen engang har sagt) være ”svært at fastholde daglig skepsis”, når man kigger på den udvikling, vi er inde i på energiområdet. 

Modsat det indtryk man kunne få af den offentlige debat om energipriser og afgifter, er vores grønne omstilling ikke en klods om benet. Den er forudsætningen for fremtidens arbejdspladser. Selvfølgelig kan omstillingen købes for dyrt. Selvfølgelig skal vi skabe en balance, hvor vi samlet set vinder arbejdspladser. Men usikkerhed om linjen gør kun det hele dyrere og sætter vores førerposition over styr. 

Udlandet hungrer efter grøn energi
Nye tal fra Dansk Industri og Dansk Energi viser, at vi nu henter hver femte danske vareeksportkrone – eller 125 mia. kr. om året – fra vores energiindustri. Ikke nok med det. Mens lave oliepriser og faldende udbytte mindsker værdien af olie- og gaseksport fra Nordsøen, så er det de danske, grønne energiteknologier, som buldrer afsted ud i verden.

Fraregnet olie og gas har energiteknologien nu indhentet medicinalindustrien, når det gælder om at hive eksportindtægter hjem.

Når Dansk Energi og DI dokumenterer den enorme værdi, som energiindustrien skaber, så er det vanskeligt politisk at ignorere. For ganske som en grøn energipolitik med konkurrencedygtige elpriser og helt stabil strøm i elnettet kan lokke Apple til Jylland, så har vores grønne ambitioner også skabt løsninger, som udlandet hungrer efter. 

Havvind er konkurrencedygtigt
Der er altså en helt håndgribelig effekt af, at vi på mange områder er på forkant. Senest kan vi glæde os over, at havvind er blevet markant mere konkurrencedygtigt. Det står klart, efter at den nye havvindmøllepark ved Horns Rev i Nordsøen bliver 2,2 mia. kr. billigere, end vi regnede med for blot få år siden, da vi lavede energiaftalen. 

Bemærk, at vi i Danmark både har verdens nummer 1 og 2 på havvindmøller, nummer 1 på fundamenter til havvind og nr. 1 på at udvikle parkerne. Så godt nyt for havvind er ikke bare godt nyt for Siemens Wind Power, Vestas, Bladt og DONG Energy. Det er også godt nyt for det danske samfund, da det er en af fremtidens danske produktionserhverv, som viser konkurrencekraft.

Hvorfor slække på ambitionerne?
Derfor har jeg også meget svært ved at forstå, at Venstre og blå blok vil skade værdiskabelsen i vores energiindustri ved at slække på ambitionerne. For selvfølgelig skal vi hele tiden tænke på prisen, hvilket udbuddet af Horns Rev-parken også viser, at vi har succes med. Men vi skal sandelig også huske, hvor det er, stigningen i eksportindtægterne er markante.

Grøn energiteknologi steg fra 2013 til 2014 med over 17 procent. Til sammenligning steg den generelle vareeksport ”blot” 2 procent.

Derfor skal vi ikke gamble med de mange arbejdspladser i energiindustrien. Det skaber morgendagens løsninger. Og dem vil udlandet tydeligvis meget gerne betale for.

Forrige artikel Auken: SF står alene med den grønne omstilling Auken: SF står alene med den grønne omstilling Næste artikel Helveg: Den er gal med Aukens grønne selvforståelse Helveg: Den er gal med Aukens grønne selvforståelse