Energieffektivitet skaber global vækst

DEBAT: De danske eksportmuligheder inden for energieffektivitet er gigantiske. Danmark har de løsninger, som resten af verden ikke engang er begyndt at kigge på endnu, skriver Lean Energy Cluster og Copenhagen Cleantech Cluster, der har startet et globalt samarbejde.

Af Preben Birr-Pedersen og Brian Valbjørn Sørensen
CEO i Lean Energy Cluster og sekretariatschef i Copenhagen Cleantech Cluster

Det Internationale Energi Agenturs rapport 'World Energy Outlook' er lige kommet på gaden.

Her står det klart, at 'Energieffektivitet' er det fremtidige redskab, hvis vi vil begrænse den globale opvarmning. Det er rigtig gode nyheder. De danske virksomheder er stærke på de energieffektive systemløsninger - der rent faktisk kan løse verdens udfordringer.

Otte danske virksomheder og syv indiske hovedaktører, med Copenhagen Cleantech Cluster ved roret, har lige afholdt en workshop i Mumbai i Indien for at udarbejde løsninger, der skal gøre det muligt for slum at blive til boligområde langs floden Mithi - et projekt til milliarder.

Mange steder i verden vil man have et bud på en samlet miljø- og klimaløsning for den nye verdensdagsordens megabyer. Her kan den danske fortælling om et mønstersamfund, der har taget ansvar og har ambitiøse mål for uafhængighed af fossile brændstoffer og for energieffektivitet understøtte de danske virksomheders troværdighed, når de bevæger sig uden for Danmarks grænser.

Danske løsninger til USA og Myanmar
I samarbejde med Eksportrådet, Energy & Environment tager Lean Energy Cluster nu til New York og foretager et feasibility study på fire destinationer, hhv. på hospitaler og universiteter.

Turen skal afdække mulighederne for at foretage markante energibesparelser i bygningerne ved at installere danske totalløsninger inden for fjernvarme- og fjernkøling. USA har problemer med deres høje energiforbrug og deres infrastruktur. Boligmassen er for en stor dels vedkommende dårligt isoleret, klimaanlæg har ingen styrings- og reguleringsmuligheder, og USA kan ikke presse mere energi igennem ledningsnettet uden konstante nedbrud.

Samtidig drager vi til Myanmar i næste uge. Sammen med EU's udenrigsminister og vicepræsident har vi møde med præsidenten, landbrugsministeren og Aung San Suu Kuy om den fremtidige fremdrift på klima- og miljøløsninger i landet.

Vores opgave er at komme med et bud på, hvordan danske virksomheder kan hjælpe Myanmar med at renovere deres ledningsnet, så de reducerer deres vandtab fra 50 - 20 procent. I samarbejde med japanske Danida finder man den rigtige finansieringsform, så løsningerne kan blive implementeret i 2014-2015.

Vi har ikke nået toppen
Eksportmulighederne er gigantiske. Faktisk vurderer IEA, at det fulde potentiale for energieffektiviseringer ikke er udnyttet i 2035. Danske virksomheder er blandt de mest energieffektive i verden. Vi har de løsninger, som andre dele af verden ikke engang er begyndt at kigge på endnu.

Derfor er det også nødvendigt, at de danske virksomheder arbejder sammen i klynger, hvor de kan udvikle fælles referenceprojekter samt pulje interesser og kompetencer.

Forrige artikel Vindmølleindustri til DF: Fakta og holdning bør følges ad Vindmølleindustri til DF: Fakta og holdning bør følges ad Næste artikel Danske kriterier for bæredygtig biomasse bør søge britisk inspiration Danske kriterier for bæredygtig biomasse bør søge britisk inspiration