Energieffektivitet og biksemad

KLUMME: Energieffektiviteten skal øges, lyder et forslag fra Kommissionen. En topprioritet for Danmark. Derimod er vores svenske og tyske naboer stærkt skeptiske og kan sætte en stopper for forslaget, konstaterer Ulrich Bang i sin klumme.

Af Ulrich Bang
EU-chef for Dansk Energi

Arbejdet med et nyt EU-direktiv om energieffektivitet, som rummer store muligheder for dansk eksport, spidser nu til i Bruxelles. I EU-Parlamentet diskuteres forslaget højlydt, og der forhandles om mulige kompromisser i krogene. Der tegner sig et snævert flertal bestående af Socialdemokraterne, de liberale og de grønne, mens den største gruppe i Parlamentet - den kristendemokratiske/konservative gruppe hænger i bremsen. Det er særligt den tyske gruppe, som holder igen.

Influeret af tyske energi- og industriinteresser står det klart mellem linjerne, at vores naboer mod syd siger "Danke, aber Nein Danke" til forslaget fra Kommissionen om at nå EU's mål om 20 procent øget energieffektivitet i 2020. Deres taktik er helt klart at trække tiden ud, så der ikke kan landes et kompromis under det danske EU-formandskab. De regner helt klart med, at direktivet vil glide ud i glemslen under det cypriotiske formandskab fra 1. juli. Derfor har Dansk Energi også klart fokus på Tyskland og tyske EU-parlamentarikere i de kommende måneder.

Stockholm tur/retur
Blandt de 28 medlemslande - ja, nu er Kroatien kommet med - så har det danske EU-formandskab energieffektivitetsdirektivet som topprioritet. Også blandt landene i Ministerrådet spidser forhandlingerne til. Mens et toneangivende land som Tyskland ikke har gjort sin stilling op, er der andre, som toner rent flag. Og blandt nej-sigerne er det blå-gule flag blandt de mest højlydte. Vores svenske naboer har bestemt ikke set lyset, hvad angår øget energieffektivitet.

Derfor vendte jeg forleden noget uvant næsen mod nord og tog turen til Stockholm for at tale på et seminar i den svenske rigsdag om danske erfaringer med at inddrage energiselskaberne i arbejdet med at fremme energieffektiviseringer.

Stockholm er en skøn by, og sneen dalede blidt, da jeg kom ind til centrum, som var det Astrid Lindgren, der stod for scenografien. Byen viste sig fra sin bedste side, og i godt selskab blev jeg introduceret til 'Biff Rydberg', som efter sigende er en svensk klassiker... Ikke dårligt. Det er en gang upscale biksemad for de uindviede.

Svenske hjerter
Ikke desto mindre står det klart, at der ikke skal forventes opbakning fra svensk side til et ambitiøst energieffektivitetsdirektiv. Selvom oppositionen har markeret sig offensivt på energiområdet i forhold til den borgerlige regering, så er det uvist, hvor langt viljen rækker hos den nye leder af de svenske socialdemokrater, Stefan Löfven. Han kommer fra metalarbejderforbundet og er på energiområdet mest kendt for at gå imod lukning af de svenske atomkraftværker, som ellers er socialdemokraternes politik. Hvorvidt han også på energieffektivisering går sammen med de borgerlige, er uvist.

Seminaret var under alle omstændigheder en succes, og slaget om at få de svenske hjerter til at banke for energieffektivitet er langt fra afgjort.

De næste skud, ud over arbejdet i EU-Parlamentet, sigter vi mod syd. I de kommende uger går turen bl.a. til Prag og til Berlin, hvor Dansk Energi sammen med WWF Verdensnaturfonden og Det Økologiske Råd afvikler en workshop om de danske energiselskabers erfaringer. Det er en hektisk og lang slutspurt, vi er inde i, men jeg håber, at vi i juni ender op med, at svenskerne serverer en energieffektiv 'Biff Rydberg', og tyskerne går til 'Ja, bitte'.

Så vil det have været hele sliddet værd og beviset på, at bare vi gør os umage, så er der ingen grænser for, hvad vi kan nå.

 

Forrige artikel Hvordan forbereder vi os bedst til den næste monsterregn? Hvordan forbereder vi os bedst til den næste monsterregn? Næste artikel Solide analyser af biomasse er en mangelvare Solide analyser af biomasse er en mangelvare