DI ønsker en ny europæisk energi- og klimapolitik

DEBAT: Energiomkostningerne er betydeligt højere i Europa end i USA og Kina. Det er en konkurrencemæssig udfordring, vi bliver nødt til at forholde os til, skriver DI's Troels Ranis.

Af Troels Ranis
Energi- og klimapolitisk chef i DI

Med den nye grønbog sætter EU-Kommissionen en ny og meget vigtig debat i gang om EU's energi- og klimapolitik efter 2020. Vigtig, fordi EU's energiforsyning skal fornys og moderniseres. Vigtig, fordi EU's energiforbrugere har brug for en sikker forsyning af energi, der er til at betale.

I dag er energiomkostningerne i Europa betydeligt højere end i eksempelvis USA og Kina, og det er en konkurrencemæssig udfordring, vi også skal forholde os til. Derfor er det vigtigt at sikre en sammenhængende regulering, der bevarer industrien i Europa til gavn for vækst og beskæftigelse fremover.

DI hilser grønbog og debat velkommen
Den økonomiske krise har været hård ved Europa. Vi kan se det på arbejdsløsheden og den faldende industriproduktion. Og vi kan se det på det dramatiske fald i nyinvesteringer i EU's produktionskapacitet. Det gælder også investeringer i nyere og mere bæredygtige energiteknologier.

Derfor hilser vi i DI både grønbogen og debatten særdeles velkommen. Det er i alles interesse at få fastlagt en ny og ansvarlig europæisk energi- og klimapolitik med klare mål frem mod 2030. Europæiske målsætninger og rammevilkår har stor betydning for danske virksomheder. For at træde sikkert ind i den næste fase i den grønne omstilling i Europa - og dermed også i Danmark - er det afgørende, at vi allerede nu kigger videre end 2020 og tager fat på diskussionen af, hvad virksomhederne kan vente sig i 2030.

Her vil vi pege på en række vigtige, men ikke udtømmende punkter til diskussionen.

Brug for mere marked i energi- og klimapolitikken
For det første finder vi det vigtigt at få bragt mere marked ind i energi- og klimapolitikken. Derfor støtter vi i høj grad EU's kvotehandelssystem, der bør spille en mere central rolle frem mod 2030. Det er en hensigtsmæssig og omkostningseffektiv måde at gennemføre den grønne omstilling på.

Men der er i vores øjne også brug for at diskutere behovet for en reform af den samlede energi- og klimapolitik, hvori kvotehandelssystemet indgår som et instrument. Dette skal ske på grundlag af en klar og langsigtet europæisk vision om energi- og klimapolitikken, der er forenelig med en konkurrencedygtig industri.

Styrkelse af EU's indre energimarked
For det andet finder vi det vigtigt, at EU's indre energimarked og energiinfrastruktur styrkes hurtigst muligt. Et effektivt, sammenhængende og gennemsigtigt indre energimarked i Europa vil betyde, at virksomhederne får en sikker og bæredygtig energiforsyning så billigt som muligt.

Der er imidlertid lommer i Europa, hvor markedet ikke fungerer i dag. Når det drejer sig om gas og elektricitet, er virksomhederne interesserede i to ting: sikker energiforsyning og en overkommelig pris. Det opnår vi bedst med et velfungerende indre energimarked i Europa.

Fokus på forskning og udvikling af nye energiteknologier
For det tredje finder vi det vigtigt, at der sættes mere fokus på EU's indsats med at udvikle og ibrugtage klimavenlige teknologier. Det kræver i vores optik en styrkelse på EU-niveau af forsknings- og udviklingsindsatsen i nye bæredygtige løsninger. Nye ambitioner for EU's energi- og klimapolitik frem mod 2030 forudsætter større landvindinger inden for forskning og udviklingen af nye energiteknologier.

Hertil skal vi sikre, at vi får kommercialiseret nye energiteknologier i EU på en sammenhængende måde og inden for en overskuelig tidshorisont, så de kan integreres omkostningseffektivt fremover. Det opnår vi bedst ved at bevæge os væk fra 27 forskellige nationale støttesystemer for vedvarende energi og i stedet hen mod et mere harmoniseret grundlag.

Ser frem til en god debat
I DI vil vi sammen med vores europæiske kollegaer i BusinessEurope i løbet af 2013 fremlægge et bud på en ny vision for en europæisk energi- og klimapolitik. En ny europæisk energi- og klimapolitik frem mod 2030, der kan levere varen i form af en ansvarlig grøn omstilling og styrkelse af EU's konkurrenceevne. Den 15. maj sætter DI Energibranchen også EU's energi- og klimapolitik efter 2020 på dagsordenen i Industriens Hus. Vi ser frem til en åben og konstruktiv debat den kommende tid.

Forrige artikel Store spændinger i energidebatten Store spændinger i energidebatten Næste artikel Lidegaard: Vi vil kæmpe for ambitiøse klima- og energimål i EU Lidegaard: Vi vil kæmpe for ambitiøse klima- og energimål i EU